Две ДПС-та са заявили участие в местния вот на 25 октомври. Едното е ДПС с лидер Лютви Местан или както се отбелязва в документите на ЦИК ПП „Движение за права и свободи".

Другата формация с идентично име е Политическа партия" Национални движение за права и свободи". Формацията Национално движение за права и свободи не участва за първи път. Участвала е във вота през май 2013. Тогава представляващ партията е бил Гюнер Бехчет Тахир. Формацията е участвала и на предходните местни избори.

Не за първи път формации копират имената на други партии. Най-явната жертва на подобни политически кражби преди време стана депутатът от РБ Найден Зеленогорски.

Съставът на 143 ОИК е ясен. При 130 от тях има съгласие за състава между формациите, за останалите ЦИК ще заседава, стана ясно на редовния брифинг на говорителите на комисията.

38 партии и една коалиция са подали към момента желание да се явят на изборите за местна.

В кампанията за националния референдум желание за агитация в полза на отговор „Да" са подали две формации - ПП „Българска социалдемокрация" и ПП „Единна народна партия".

Иначе до 14 септември електронните медии трябва да обявят на интернет страницата си тарифите, условията и редът за предоставяне на време за отразяване на предизборните кампании. До 24 септември медиите трябва да изпратят до Сметната палата тарифите си.

Тези с национален обхват ги изпращат и до ЦИК, а местните до ОИК.

Всички доставчици на медийни услуги са длъжни да обявят на интернет страниците си информация за договорите, сключени с инициативните комитети, партиите и коалициите във връзка с предизборната кампания.

Информацията се публикува в тридневен срок от сключване на договора и се премахва не по-късно от обявяване на резултатите от изборите и от проведения национален референдум.