Държавна помощ за преодоляване на щетите след нефтения разлив в Мексиканския залив обеща американския президент Барак Обама.

Той посочи, че американските власти ще направят всичко възможно за ликвидация на нефтеното петно и отстраняване на опасността от още по-сериозни последици за околната среда.

Обама обаче разкритикува компанията British Petroleum, собственик на нефтената платформа, и обясни, че отговорността за случилото се е нейна, съобщава БиБиСи.
За разлива на нефт и виновна ВР, и именно тя трябва да заплати", заяви Обама.

По думите му, катастрофата може да разруши нормалния ритъм на живот на хиляди местни жители. „Затова федералните власти още от първия ден реагираха и мобилизираха всички възможни ресурси", припомни Барак Обама.

Въпреки усилията на американските власти и компанията ВР нефтеното петно продължава да се увеличава. По данни на бреговата охрана от 20 април, моментът на взрива и потъването на платформата, в морето са се излели около 6 млн. литра нефт.
Според оценки всеки ден това количество се увеличава с 5 000 барела.

Дължината му е вече около 200 километра. В щатите Луизиана, Алабама и Флорида е обявено бедствено положение. Властите забраниха риболова в залива.

През последното денонощие силни ветрове от югоизток изтласкаха част от петрола към брега. Метеоролозите предвиждат влошаване на времето. Прогнозата за двуметрови вълни почти обезсмисля трескаво разпъваните плаващи заграждения в крайбрежната зона.

Огромен 70-тонен „похлупак", изграден от инженери от компания „Бритиш Петролеум", може да бъде разположен в следващите 6-8 дни в Мексиканския залив, с цел ограничаване на петролния разлив, който се разпространява след разрушаването на петролна платформа на компанията, предаде АФП.

Инсталацията ще бъде най-доброто решение за ограничаване на замърсяването, ако подводните роботи не успеят да затворят клапата на кладенеца, откъдето изтича горивото.