Водената от САЩ международна коалиция срещу „Ислямска държава" е провела пет въздушни бомбардировки до обсъден от ислямистите кюрдски град до сирийската граница с Турция, обявиха от Сирийския център за човешки права, предаде ДПА.

Ударите са нанесени в райони източно и югоизточно от град Кобани, където джихадистите настъпват срещу кюрдски сили, подчерта представителят на центъра Рами Абдел Рахман.

Анвар Муслим, ръководител на самопровъзгласилата се автономна администрация в Кобани, заяви, че екстремистите са на три километра от града, но кюрдите ще могат да ги задържат „с месеци".

Коалиционните въздушни бомбардировки на източния фронт продължават, добави той.

Все още продължават ожесточени сблъсъци и интензитета на обстрел се покачи от тази сутрин, което буди опасения, че може да има по-голямo настъпление на „Ислямска държава" в източната и североизточната част на Кобани", поясни представителят на Сирийския център за човешки права.

Кюрдските сили информираха, че са отблъснали „най-малко два опита" за настъпване към източната страна.

Според центъра 9 кюрдски бойци и един ислямист са убити тази нощ при боеве.

Вече две седмици продължава офанзивата на групировката срещу Кобани - най-малкият от трите контролирани от кюрдите района в Северна и Североизточна Сирия. Повече от 200 хиляди души са останали без дом заради боевете там.

Междувременно от центъра казаха, че ислямистите са обезглавили седем мъже и три жени до Кобани, за да внесат страх в съпротивляващите се кюрди. Сред екзекутираните има бунтовници, кюрдски бойци и един цивилен.

В съседен Ирак, където „Ислямска държава" контролира обширни територии в северната и източната част на страната, са загинали най-малко 1 119 души през септември, според ООН. В тези данни влизат 775 цивилни и 344 иракски войници и полицаи. Най-много са убитите в Багдад - 325 загинали и 983 ранени.