Протестиращи и полиция са влезли в сблъсъци пред сградата на министерството на финансите в Атина, а полицаите са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат тълпата, предадоха Ройтерс и АФП.

Протестите стават в момент, в който гръцкото правителство договаря с МВФ и ЕС условията на механизма за финансова помощ, който трябва да помогне на Гърция да излезе от тежката дългова криза.

Демонстрацията е била организирана в знак на протест срещу готвените от правителството допълнителни мерки за строги икономии.

Протестиращите, около петстотин души, предимно поддръжници на Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА), са носели плакати с надписи против намесата на Международния валутен фонд (МВФ) в Гърция.

Инциденти са възникнали и при преминаването на демонстрантите край сградата на парламента, когато протестиращи са замеряли полицейския кордон с пластмасови бутилки и са нанесли щети на автобусни спирки.

Очаква се правителството да договори допълнителни орязвания на заплатите и други мерки за затягане на коланите като условие за отпускането на помощта. Заплахата от нови рестриктивни мерки предизвика вълна от социални протести в страната, като за 5 май е обявена нова 24-часова обща стачка в държавния и частния сектор.