32% от бежанците имат намерение да се завърнат след приключване на военните конфликти в родните си държави. 44% от бежанците обаче отговарят на този въпрос с "не" или "по-скоро не", а 22% не могат да преценят.

Това показва изследване за трайната интеграция сред хора, получили статут на бежанец и/или хуманитарен статут, съобщава БГНЕС.

Изследването е направено по проекта "Да продължим заедно" и цели да се анализира възможността за трайна интеграция на бежанци. Анкетите са проведени от средата на февруари.

Участвалите в проучването бежанци са били от Сирия, Афганистан, Иран, Ирак и Палестина. 82% от анкетираните са мъже. 32% от бежанците са с основно или по-ниско образование. 60% са дошли със семействата си.

60% от анкетираните казват, че нямат приятели в България. Това, според представители на неправителствени организации, е показателно и от този факт може да се допусне, че по-голяма част от тях водят сравнително изолиран начин на живот.

24% от бежанците владеят български, а 74% желаят да го изучават.

Като основна своя необходимост 32% от тях са посочили получаването на сигурност и закрила. Статут търсят 24%, а 22% са посочили като основна своя потребност финансова обезпеченост и необходимост от работа.