Находките на Перперикон не спират, похвали се проф. Николай Овчаров на пресконференция в БТА.
Той представи новооткрита българска монета с лика на цар Иван Александър от 30-40-те години на 14 век. По това време във Византия е бушувала гражданска война и българският владетел е използвал момента да си върне Източните Родопи, като е завладял Перперикон.

През 1361-1362 г. обаче крепостта пада след турска обсада. Овчаров обясни значението на находката с това, че българските монети са изключително редки в Перперикон, тъй като там българското присъствие не е било силно. Паралелно с това в крепостта са намерени и прангите, с които оцелелите са били оковани и поробени, както и редица счупени и нарочно огънати християнски кръстове.

В източната част на акропола пък при разкопките почват да се разкриват големи сгради от 3-5 век, които са ползвани и през Средновековието. Открит е и мавзолей на мюсюлмански военачалник с ритуално убит до него кон.

Освен това на ваза е намерен и надпис, който дава на археолозите второто име на жител на Перперикон. До момента при рядко срещаните надписи в крепостта е открито името на робиня, наричана Кали, а новонамереният надпис гласи "Господи, помагай на Вероника".

Овчаров се похвали, че работата по разкопките върви добре, като се е увеличил и персоналът. Това е възможно благодарение на Министерски съвет, който на 3 септември е реши да даде още 80 000 лева за Перперикон. С напредването на работата и разкриването на нови детайли от историята на крепостта, се увеличава и напливът от туристи, доволен е Овчаров. Българският Индиана Джоунс отбеляза, че за изминалите 3 почивни дни общо над 6 000 души са посетили обекта.