Срещу Димитър Желязков - Митьо Очите, както и срещу негови приближени, са повдигнати обвинения за създаване на организирана престъпна група за разпространение на наркотици, съобщи в Бургас апелативният прокурор Йордан Иванов.

Задържани са 10 души от организираната престъпна групировка.

За 72 часа в ареста са Димитър Желязков, Янко Гюров -Помориеца, Диньо Динев, Йордан Георгиев - Лайфа, Недко Костадинов, Петко Бобчев, Георги Джендов, Новак Купенов, Гроздан Балабанов, Димитър Стоянов.

Разследването на престъпната дейност на групировката на Желязков е от 2000 година, предаде БТА.

Арестите по случая продължават, като задържаните непрекъснато се увеличават.
Апелативният прокурор на Бургас Йордан Иванов съобщи, че още трима души от обкръжението на Димитър Желязков-Митьо Очите са заловени днес.
По-късно обаче от МВР информираха за още двама задържани, с които арестуваните стават 15 души.
Всички те са за 72 часа в следствения арест.
Срещу Желязков е повдигнато обвинение за създаване на организирана престъпна групировка за разпространение и продажба на наркотици.
Постоянната мярката за неотклонение "задържане под стража" на първите десет арестувани ще се гледа от съда на 5 април.  

По случая са обвинени 13 души, трима от тях бяха задържани на 6 февруари тази година. Очакват се арести и на други лица, свързани с групировката, които са установени и в момента се издирват.

Желязков и членовете от престъпната му група са задържани при специализирана полицейска операция, започнала в 8.00 часа вчера. Операцията по задържането е продължила близо година и в нея са участвали служители на МВР, прокуратурата и служители на съда.

За първи път в района на Бургас се привлича към отговорност ръководител на цяла организирана престъпна група. Целта ни беше да установим организаторите и ръководителите на групата, а не пласьорите на улицата, поясни Иванов.
Избрахме само един клон от престъпната дейност на групировката - търговията с наркотици, уточни той.

Прокурорът подчерта, че операцията и съвпадението с инцидента със стрелбата в центъра на Бургас вчера е чиста случайност.

От вчера досега са образувани 38 частни наказателни дела, по които ще продължат обиските и изземването на вещи и имущество на задържаните.

Предстои събраните данни да станат доказателства и да бъдат внесени в съда.

Утре ще бъде поискан постоянен арест за десетимата задържани. По делото ще бъдат привлечени още двама души, които са в ареста от 6 февруари тази година, когато беше разбито депо за оръжие и наркотици в квартира в комплекс "Зорница".

До момента са извършени над 20 претърсвания и изземвания на мобилни телефони, други вещи и около 50 000 лева.

По думите на магистрата тази сума е седмичният дял от печалбата на ръководителя на групата.

Припомняме, тази сутрин полицията съобщи, че Димитър Желязков, известен с прякора Митьо Очите, и негови приближени са задържан при полицейска операция.

От полицията уточниха, че арестът няма нищо общо с вчерашния инцидент, по време на който приближен на Желязков предизвика престрелка в центъра на Бургас.

Желязков е бил задържан във вилата си в Сунгурларе.
Никой от задържаните не е оказал съпротива при ареста вчера.