Общо четири експлозии избухнаха в два шиитски квартала в иракската столица Багдад.

Две бомби избухнаха в населяван предимно от шиити Садр сити. Десет души са загинали и 37 са ранени там, съобщават полицейски и здравни източници, цитирани от Ройтерс.

Други две бомби са избухнали в друг шиитски квартал на Багдад - Казимия. Там загиналите са поне 15, а ранените - 32-ма.

Едната от бомбите в Садр сити е била сложена в паркиран мотоциклет, а другата е била крайпътна.
И двете атаки са били в квартал Садр сити в Багдад.

„Група работници са се били събрали, чакайки да бъдат назначени на работа. Някой е дошъл с малък мотоциклет и го паркирал наблизо. Няколко минути по-късно той избухнал, убивайки няколко души, ранявайки други и опожарявайки няколко автомобила", разказва полицейски служител от мястото на инцидента.

Близо девет години след свалянето на Садам Хюсеин от власт Ирак все още е разтърсван от смъртоносните нападения на сунитските бунтовници и шиитскате милиция.

Във вторник подкрепяния от сунитското малцинство светски политически блок "Иракия" бойкотира иракския парламент и кабинет, обвинявайки шиитксия министър-председател Нури Ал Малики, че управлява сам, въпреки коалицията, в която би трябвало да се поделя властта между сунити и шиити с цел успокояване на напрежението между представителите на двете течения в исляма.

Политическото напрежение поднови опасенията за възобновяване на борбите на религиозна основа, след като американските войници се изтеглиха от Ирак в средата на декември. Тогава Малики поиска ареста на сунитския вицепрезидент, както и парламента да отстрани заместника му, който също е представител на сунитите.

Действията на Малики срещу сунитските представители във властта дойдоха на фона на серия атентати в населявани с шиити райони, при които загинаха най-малко 78 души.