Традиционното пролетно почистване започва в навечерието на Великденските празници  и ще се проведе в два периода, съобщиха от Столична община. Първият е от 25 март до 9 април под надслов „Великденско почистване на града ни". Вторият - от 16 май до 22 май с мото: „За едно по-чисто лято".

Началото на кампанията ще бъде даден утре в 11:30 часа в градинката на пл. "Журналист", район "Лозенец". В инициативата ще се включат деца от втори клас от ОУ „Г. С. Раковски", които ще поставят хранилки за птички.

Кампанията има за цел не само да се почисти и направи столицата ни по-красив и приветлив град, но и да ангажира гражданите на София да са съпричастни в поддържането на чистота. Същата се разпределя на два периода:

„Великденско почистване на града ни" - от 25.03. до 09.04.2015 г., обхваща почистване на  прилежащите територии към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения, паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства, затревяване на общински зелени площи и др., премахване на изоставени, ръждясали табели от стълбове, почистване на графити, боядисване на стълбове с антиплакатна боя.

В кампанията „За едно по- чисто лято" - от 16.05. до  22.05.2015 г. предвижда  възстановяване на пейки в градинки и паркове с подмяна на счупени летви и боядисване; затревяване на общински зелени площи, залесяване на територии с дървета, нискостеблени храсти, засаждане на цветя, благоустрояване на градинки, почистване на банкети и канавки, премахване на плакати и листовки и предаването им за рециклиране, почистване територията на манастира „Св.Мария Магдалина"  и гората поддържана от Столичен инспекторат  в кв. Кремиковци, Парка „Врана" , Природен парк „Витоша".

В пролетното почистване през миналата година се включиха над 18 хиляди  граждани, а над 100 фирми направиха дарения и предоставиха техника за облагородяване на столицата.