Турски сериал отново разгневи Израел. Този път Тел Авив протестира турското посолство заради епизоди, в които специални агенти от Мосад са представени като похитители на деца, съобщава БиБиСи.

В сериала „Долината на вълците" от Мосад отвличат турски бебета и след това ги превръщат в шпиони и юдеи.

Зам.-външният министър на Израел Дани Аялон е уведомил турското посолство, че по този начин се предизвиква „нетолерираща ситуация, която заплашва еврейската общност, израелските посланици, както и туристите, идващи от Турция".

Екшънсериалът "Долината на вълците", чийто разходи за снимки достигат около 250 хил. евро на епизод, се ползва с голям рейтинг в Турция.

На епизод всеки главен актьор взима средно по 10 хил. евро, а най-скъпоплатеният е Неджати Шашмаз, изпълняващ ролята на Полат Алемдар в "Долината на вълците". Само за еднa серия от филма той забогатява с цели 35 хил. евро.

Първият сезон на сериала е излъчен през 2003-а. Три години по-късно е заснета и кинопродукция по същия сюжет. Филмът също предизвика множество негативни реакции - най-вече заради начина, по който са изобразени американските военни в Ирак.

"Долината на вълците" все още не е излъчван в България...

Израел също така осъжда и острия критицизъм, с който в неделя турският премиер Реджеп Тайп Ердоган е коментирал отношението на Тел Авив към палестинците.

Израелското външно министерство определя в становището си изказванията на министър-председателя на Турция и епизодите на „Долината на вълците" като антиизраелски.

Турция е последната страна, която трябва да проповядва морал на Израел и на израелските сили за отбрана, се казва още в писмото на министерството.

Припомняме, в края на миналата година израелският външен министър Авигдор Либерман се обърна с възмущение към турското посолство заради друг телевизионен сериал, който показва как израелски войници убиват деца.

Турция е една от малкото мюсюлмански страни, които имат дипломатически връзки с Израел.