Физическият убиец на петричкия бизнесмен Орхан Изиров е извършил кървавото деяние като услуга. Това е разказал самият той при първите си разпити пред съда.

Днес Софийският апелативен съд, окончателно и без право на обжалване, прецени да остави в ареста Радослав Валеов, който има повдигнати три обвинения в съучастничество с Георги Георгиев за смъртта на петричкия бизнесмен, която бе част от поредицата убийства, шокирали страната в началото на тази година.

Валеов, който на първа инстанция бе оставен в ареста от Благоевградския окръжен съд, поиска да бъде пуснат под домашен арест, предимно с битови мотиви - да си приготви зимните дрехи, които ще му трябват, когато излежава присъдата си в затвора, да си спре тока и водата в наследствения имот на село и да си опразни хладилника.

Служебният защитник на Валеов се позова и на това, че и двамата родители на задържания са в чужбина и няма кой да му донесе в ареста дори дрехи и прибори за бръснене. Защитата подчерта, че подсъдимият съдейства напълно на органите на реда, разкайва се за стореното и се опитва всячески да облекчи тежката си процесуална съдба.

Прокуратурата обаче бе категорична, че това е единствената адекватна мярка, тъй като освен за убийство, Валеов отговаря пред родното правораздаване и за притежание на дрога и на боеприпаси. Държавното обвинение не се трогна от липсата на роднини в рамките на страната и дори заподозря, че това е предпоставка Валеов да се укрие при семейството си в чужбина.

Съвсем очаквано, апелативните съдии прецениха, че са налице всичките изискуеми от закона предпоставки задържаният да търпи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Малко след установяване на окончателното решение служебният защитник на Валеов разказа за news.b g, че Валеов е обяснил пред съдиите, че не е извършил убийството за пари, а като услуга на Георгиев, като по думите му не те двамата дължали пари на Изиров, а тъкмо обратното.

Припомняме, че след разкриване на престъплението стана ясно, че задържаните и жертвата се занимавали с търговия на хероин, като Изиров е бил некоректен към съучастниците си и е размесвал стоката с чай, преди да я изнесе за Гърция.

Защитата на Валеов обаче е убедена, че макар той да е физическият убиец на бизнесмена, то той няма нищо общо с другите две обвинения, тъй като откритата марихуана е била в квартирата на Георгиев, където са били и намерените патрони.