Австрийската армия разполага над 500 войници, за да могат властите да се справят с огромния приток на имигранти от Унгария и Италия.
Това съобщи австрийският министър на отбраната, цитиран от местни медии.

Войниците ще помагат при придружаването на хора и оборудване за имигрантите, в изграждането на места за подслон и в доставката на храна. Засега войниците не са изпратени по границите на Австрия. Подобно решение щяло да бъде взето само в краен случай, посочи министърът на вътрешните работи.

Правителството назначи също координатор по миграцията. Тази функция ще се изпълнява от бившия банкер Кристиан Конрад.

Австрия е изправена пред масиран наплив на мигранти едновременно от Унгария и от Италия. Основният център за бежанци в страната е толкова препълнен, че няколкостотин души са принудени да спят под открито небе. Федералното правителство обвинява властите на провинциите, че бавят осигуряването на подслон за имигрантите.

Броят на лицата, поискали убежище в Австрия в последните месеци, се е увеличил значително. От януари до юни са регистрирани повече от 28 300 молби за убежище - почти толкова, колкото през цялата 2014 г., а за цялата настояща година властите очакват общо 80 000 молби.