Лясковският стрелец Петко Петков няма да излезе на свобода. Това е решил Великотърновският окръжен съд, който е отхвърлил искане на защитата на подсъдимия. Адвокатите са внесли молбата си в края на миналата седмица, съобщава „Труд".

Припомняме, 53-годишният Петко Петков ще отговаря за кървавата драма, която се разигра на 14 март м.г. в Лясковец. Тогава отряд барети обсади жилището му, за да му отнеме незаконно притежавани оръжия. Барикадираният в дома си мъж обаче откри огън срещу командосите. При престрелката Петков уби 40-годишния спецполицай Емил Шарков и рани петима негови колеги.

Обвинението срещу Петков е за умишлено убийство на барета и за опит за убийство на четирима спецполицаи. Той ще отговаря и за притежание на четири незаконни огнестрелни оръжия. Доживотен затвор без право на замяна грози Петко Петков.

Защитниците са мотивирали искането си Петков да бъде на свобода или под домашен арест, докато се води съдебният процес срещу него, с това, че нямало опасност да се укрие или извърши друго престъпление.

По думите на адвокат Виктор Костов, Петков е домошар, който цели две години не бил излизал от жилището си. Оръжията му били иззети. Освен това при миналогодишната стрелба е получил тежки огнестрелни рани и са му извадени единият бъбрек и част от червата. Имал нужда и зъболечение.

Магистратите от окръжния съд са отказали да пуснат стрелеца на свобода. Определението им е обжалвано пред Апелативния съд. Процесът срещу Петков е насрочен за периода от 7 до 22 май, като се очаква втората инстанция да се произнесе преди старта му. Самият подсъдим иска в съдебната зала да се разпитат всичките 69 свидетели и 31 вещи лица. По негово настояване процесът няма да се гледа по съкратената процедура.

Заради класифицираната информация процесът започна на 16 март при закрити врата. Защитниците му смятат, че по делото няма държавна тайна и настояха заседанията да са публични.