Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията е взело решение да запази един от закупените на лизинг два правителствени самолета за нуждите на Авиоотряд 28.

До края на годината да бъде платена вноска в размер на 900 хил. лв. Това заяви ресорният министър Александър Цветков преди заседанието на Министерския съвет, цитиран от money.bg.

Правителството ще настоява вноските, които са направени до сега за двата самолета, да бъдат признати като вноски, направени само за единия самолет. Другият изобщо няма да се купува, уточни Цветков.

Припомняме, цената на всяка от машините е 44.2 млн. долара. Те трябваше бъдат изплатени на лизинг за 5 години с 60 вноски, след което трябваше да станат собственост на транспортното министерство. По-късно се разбра, че лизингът е оскъпил самолетите и цената за двете машини е достигнала 110 млн. долара

До средата на август бяха платени над 14 млн. лв. по договора, както и над 800 000 лв. за обучение на пилотите за управление на този тип самолети. Месечната вноска за двата самолета възлиза на 2.8 млн. лв.

При встъпването си в длъжност министърът на транспорта назначи проверка относно сделката за двата Airbus А319, след което заяви, че правителственото ще я прекрати, а материалите по нея ще отидат в прокуратурата.

По-късно на министър Цветков бе възложено да осъществи процедура за наемането (чартирането) на самолети, които да извършват полети за нуждите на правителството като тя да се отнася само за полетите, които Авиоотряд 28 не може да изпълнява с наличния си авиопарк.

Междувременно на брифинг в министерски съвет премиерът Борисов коментира, че няма никакъв резон да се купят стари самолети, които дори не са оборудвани да изпълняват целите, за които всъщност са купени.
Освен това, според Бойко Борисов, те са прекалено големи за нуждите на правителството.

Премиерът посочи, че единият самолет струва 44 милиона долара, а капацитетът му е 140 пътници.

Разбира се министърът, който е сключил този договор, вече е амнистиран от този закон, допълни премиерът.

От брифинга на министър-председателя стана още ясно, че сделката за правителствените самолети е разделила министрите днес.

дна част настоявали да върнем и двата самолета, другите настояли да запазим единият, поясни Борисов.

По думите му, ако се откажем от самолетите губим 30 милиона долара, а ако запазим само единият - 15 милиона долара.

Вариант е да запазим и двата самолета, но да ползваме само единият за нуждите на правителството, а другият може да бъде отдаван под наем, добави той.

Няма кой да се вози на този самолет, коментира обаче премиерът.

Борисов прояви и чувство за хумор, като предложи веднъж годишно той и правителствените журналисти да правят кръгчета над София с двата еърбъса. Един нормален довод няма в тази сделка, добави премиерът.

Бойко Борисов каза още, че заради тази сделка трябва да се преправи и държавният бюджет, като в него да се предвидят средства за компенсации и загуби за държавата от неизгодни сделки.