Израел е готов да обсъжда всички въпроси, необходими за възобновяването на преговорите с палестинците с цел постигане на мирно съглашение. Това е заявил израелският премиер Бенямин Нетаняху на среща със специалния представител на САЩ за Близкия Изток Джордж Мичъл, пише електронното издание Нюз.Ру.

Прекият израелско-палестински диалог, който започна през септември под егидата на САЩ, беше прекъснат заради отказа на Израел да продължи мораториума върху строителството на еврейски селища на западния бряг на река Йордан (Юдея и Самария), за което настояват палестинците.

Представителят на Белия дом посети Близкия Изток за провеждане на консултации с израелската и палестинската страна за определяне на базовите компромиси по основните въпроси, които да станат основа за окончателно съглашение.

По думите на Мичъл мисията е много трудна, защото между страните има реални и непреодолими противоречия.

САЩ очакват от Израел в близките дни да изясни своята позиция по ключови проблеми - за бъдещите граници, статута на Йерусалим, въпросите на сигуронстта, съдбанта на еврейските поселения, водните ресурси.

Бенямин Нетаняху приветства също позицията на САЩ да се откаже от искането си към Израел да продължи мораториума върху строителството.