През новия програмен период по оперативните програми на ЕС няма да се финансира изграждане на депа за управление на битови отпадъци. Това съобщи днес Мариан Герганов, началник отдел в Министерството на околната среда и водите, цитиран от БТА.

Герганов посочи, че по настоящата оперативна програма "Околна среда" е финансирано изграждането на повече от 20 регионални депа. Четири от тях - в Пазарджик, Благоевград, Дупница и Провадия - не са реализирани.

В страната предстои да бъдат закрити много сметища и това ще затрудни общините, които трябва да вдигат таксите на населението, за да покриват разходите за транспортиране на боклуците.

В началото на годината ЕК обяви, че започва процедура срещу България заради 113 незаконни сметища.

Въпреки че част от средствата по оперативната програма бяха размразени, проблемни остават редица общини, които ще трябва да превозват отпадъците си на голямо разстояние, а и да плащат за складирането му.

Едновременно с това се очакват да стартират и нови санкции срещу страната ни заради забавени проекти.

София също така е заплашена от сериозни глоби за закъснението при изграждането на завода за боклук край гара Яна.

Преди месец екоминистърът Ивелина Василева предупреди, че със сигурност ще има загуба на средства по Оперативна програма „Околна среда". Въпросът е доколко тя може да бъде минимизира в оставащото време до края на годината.

В програмата „Околна среда" са съсредоточени сериозни ангажименти на държавата ни от гледна точка на европейското ни законодателство. Целите, които трябва да бъдат постигнати са в секторите „Отпадъци", „Води" и „Биоразнообразие".

Мариан Герганов присъства на церемония по започване на изграждането на ново регионално депо, което ще обслужва общините Варна, Аксаково и Белослав.

Проектът е на стойност 34,4 милиона лева. Собственият принос на трите общини е 7,4 милиона лева, като над 93% от сумата поема Варна.
Проектът е подписан още през юли 2012 година, но заради съдебни обжалвания, реалното изпълнение започва чак сега.