Започна 52-та среща на страните-членки на НАТО в Чикаго, на която присъства и българският президент Росен Плевнелиев.

Преди срещата, Обама проведе срещи с генералния секретарна Пакта Андрес фог Расмусен и президента на Афганистан Хамид Карзай.

Расмусен и Обама са се поздравили за добрата съвместна работав Алианса, а Карзай е благодарил за средствата, които САЩ е отделяла за операцията в Афганистан.

Една от основните теми и на срещата ще е Афганистан и бъдещето му след войната.

Расмусен настоява коалицията в Афганистан да остане цяла и да не се бърза с изтеглянето на войските, въпреки заявеното от новоизбрания френски президент Франсоа Оланд намерение френските войски да напуснат до края на 2012 година.

Според Расмусен, решението не означава разпадане на коалицията, напротив, Франция ще продължи участието си под друга форма.

Световните лидери, обаче, се съмняват в обществената подкрепа за оставане, предвид тежката икономическа криза, както изтъкват и големия брой противници на конкретната война в Европа и САЩ.

Многохилядни протести срещу НАТО и войната се проведоха вчера и днес в Чикаго. Вчера, протестиращите издигаха и икономически лозунги, които нямаха много общо с конкретното събитие.