В момента в България има инвеститор. Той обикаля Българска народна банка (БНБ), Министерство на финансите и други институции и е готов да инвестира 1 млрд. евро в Корпоративна търговска банка (КТБ).

Този прочит на последните стъпки по отношение на казуса „КТБ" направи на брифинг в парламента народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова. Депутатката е и председател на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси, която вчера реши да премахне законовото изискване за обявяване на банката във фалит пет дни след откриване на отрицателния й капитал.

„Време за този инвеститор няма", подчерта Стоянова и се зарече, че единствената цел на народните представители е да дадат време и шанс на този, който иска да инвестира в нашата банкова система. „Искаме да дадем възможност и още малко време БНБ да си свърши работата", добави народната представителка от ГЕРБ.

Именно заради това временната парламентарна бюджетна комисия дава срок на Централната банка от три не работни, а календарни дни от приемането на законовите промени в пленарна зала, за това БНБ да предостави разчети, подкрепени с финансови обосновки, за макроикономическия ефект и ефекта за държавния бюджет от цялата криза „КТБ". „Тогава можем да вземем решение", отсече още герберката.

От партията на Бойко Борисов са се ядосали и на направените интерпретации, че при вчерашното гласуване на комисия се е очертала коалиция между ГЕРБ и ДПС. „Вчерашното решение беше гласувано освен от ГЕРБ и от ДПС, но и от АБВ, и от „Патриотичния фронт", и от Български демократичен център", уточни Менда Стоянова и обясни, че против подобни промени са гласували само депутатите от БСП и Реформаторския блок.

„Скрити договорки няма", заяви още народният представител от ГЕРБ и подчерта, че ако Борисов и хората му управляват с правителство на малцинството, то ще търсят за всяко решение смислена подкрепа.