Бившият дъжавен секретар на САЩ и кандидат за президент на демократите Хилъри Клинтън коментира преговорите по иранската ядрена програма, които бяха удължени до 7 юли, предаде "Ройтерс".

Тя заяви, че сделката с Шесторката няма да промени агресивната политика на Иран и страната все така ще бъде спонсор на тероризма.

По думите й, Техеран няма да спре да дестабилизира правителствата в региона чрез протежетата си като "Хизбула" и ще продължава бъде заплаха за Израел.

Припомняме, че Изтаел се обяви още от самото начало срещу споразумение с Иран и отменяне на санкциите.

И Иран, и САЩ обявиха по-рано днес, че разговорите са към края си с приближаването към споразумение.

Иран дълго време отхвърля обвиненията, че се опитва да разработи ядрена бомба и засега оказва да даде на инспекторите на ООН достъп до чувствителните военни обекти, за да проверят твърденията си.

Клинтън коментира и други въпроси, като кибератаките, зад които САЩ са убедени, че стои Китай, както и отношенията с Русия.

По отношение на Пекин, тя се изказа много по-остро, отколкото обикновено коментират темата от администрацията на преидента Обама.

По думите й, САЩ трябва да бъдат много внимателни, тъй като китайската армия се развива много бързо технически и се опитва да "хакне всичко, което не се движи в Америка". Крадат се търговски тайни, важна информация, свързана с отбраната, припомни тя. От Белия дом са отказали да коментират забележките й.

Коментирайки чувствителната тема за отношенията с Русия, тя заяви, че Вашингтон трябва да е разумен в контактите с руския президент Путин. С него не се общува лесно, призна тя, но и отношенията не могат да бъдат непроменливи.