Четирима мъже са задържани при полицейска операция, проведена вчера и днес в Бургас и региона.

Задържаните са осъществявали незаконна лихварска дейност, изнудвания, нанасяне на телесни повреди и отвличане.

Баща и син В.Т. на 51 години известен с прякора Германеца и М.Т. на 26 години от Поморие са задържани заедно с 31 годишният А.К. от Бургас и 41-годишният Я.Д. от Несебър. Групата давала пари на заем с месечна лихва от 10% до 20 %.

Важно условие било заемът да е гарантиран чрез оставени в залог автомобил, злато или ипотека на недвижим имот.

За събирането на вземанията членовете на групата прилагали принуда, отправяне на заплахи и нанасяне на телесни повреди.

В хода на полицейската акция са извършени претърсвания и изземвания от жилищата, ползвани от четиримата мъже в Несебър, Поморие и Бургас, както и в офиса на заложна къща в Бургас.

Открити и иззети са множество нотариални актове, регистрационни талони с ключове за МПС и документи за самоличност, собственост на трети лица, записи на заповеди за кредити, обезпечени с недвижими имоти, златни накити и автомобили. Разпитани са свидетели пред съдия.

В показанията си потърпевши длъжници заявили, че са били изнудвани заради получени заеми. При забавяне на дължимата месечна лихва са им нанасяни телесни повреди или са били принуждавани да се разпоредят в полза на задържаните със свое имущество - движимо или недвижимо.

Документиран е и случай, при който длъжник е отвлечен след заплаха с нож, като му е нанесен побой и са му избити пет зъба. Друг свидетел заявил, че след като забавил плащанията по заема, „получил" метална кука в гърба, а после бил принуден да прехвърли недвижим имот.

Установено е, че придобитите по престъпен начин недвижими имоти са вписвани най често като собственост на самите лихвари, а също и на техни роднини и фирми.

Голяма част от недвижимостите в последствие са продадени на трети лица, като парите от сделките били влагани в строителството на хотели, заведения и жилищни кооперации в Св. Влас, Равда и Поморие.
Констатиран е и случай, при който недвижими имоти на потърпевши били продадени чрез съдия изпълнител.