Готов съм да защитавам безплатно Октай Енимехмедов (нападателят срещу Доган, б.р.), заявява в мейл до медиите адвокат Емил Василев, депутат от РЗС.

С настоящето бих желал чрез медиите да уведомя разследващия полицай, наблюдаващия прокурор и самия г-н Октай Енимехмедов, че съм готов да го защитавам без възнаграждение като адвокат в образуваното срещу него наказателно производство. Ако той пожелае това, разбира се, заявява Василев.

Причините за това негово намерение са следните:

1.Без абсолютно никаква предварителна информация голяма част от политиците по инерция обявиха акта на Енимехмедов срещу Ахмед Доган за терористичен и насаждащ етническа омраза в България.

2.Прокуратурата побърза да квалифицира деянието като опит за убийство, без да са събрани и анализирани каквито и да било доказателства, нито за личността на Енимехмедов, нито за оръжието, нито за мотивите му.

Впоследствие се изясни, че става въпрос за политически акт, който не е целял настъпване на смърт, още повече, че оръжието е било негодно да причини вреда на г-н Доган. Самият г-н Енимехмедов определя себе си като български патриот от турски произход и държи в стаята си националния трибагреник и знамето на ЕС.

Прокуратурата побърза да преквалифицира деянието в хулиганство. Въпреки това, началните първосигнални реакции и последвалото лутане из Наказателния кодекс ясно показват пристрастност и предубеденост, и на политиците, и на правораздавателните органи. Очевидно, че при тези обстоятелства Октай Енимехмедов няма как да получи честен и справедлив наказателен процес.

Поради тази причина той се нуждае от правна помощ и защита от висококвалифицират адвокат и обществена фигура, която е в състояние да всее малко респект сред инициаторите на разразилата се безпочвена говорилня в защита на Ахмед Доган и срещу Октай Енимехмедов.

Ползвам случая да припомня, че Ахмед Доган е агент на Държавна сигурност и най-близък личен приятел на покойния Илия Павлов. През 1997 година той си позволи да заяви от парламентарната трибуна, че главна задача на ДПС е да защитава интересите на „Мултигруп". Този безпрецедентен акт е най-големият срам в новата история на българския парламентаризъм. Все още е висящ в КС съд и въпросът за конституционността на тази етническа "партия".

На този фон да се обявява едно тоталитарно ченге и отявлен мафиот за „най-големият политик на България" и за „жертва" е цинизъм.