Президентът на Полша Бронислав Коморовски назначи председателя на Сейма Ева Копач като следващия премиер на страната и възложи задача да сформира нов кабинет, съобщават АП, Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

57-годишната Копач заменя Доналд Туск, който подаде оставка като правителствен лидер, след като бе избран за новия председател на Европейския съюз.

След номинирането й Копач каза, че ще сформира „добро правителство". Тя има две седмици срок да стори това.

Ако някой се справи с парламента, то тогава тази личност ще се справи с правителството", заяви президентът на пресконференция след церемонията по номинация на Копач.

Полските медии спекулират, че външният министър на страната Радек Шикорски ще стане председател на парламента, вторият най-влиятелен в страната пост, - ход, който се очаква да помогне на управляващата коалиция на президентските и парламентарни избори през 2015 година.

Новият кабинет ще положи клетва на 22 септември, след което ще поиска вот на доверие от парламента, което най-вероятно ще стане на извънредна сесия на 27 септември.

Туск управлява страната като премиер седем години.

Кандидатурата на Копач бе представена от дясната партия Гражданска платформа и партньорите в коалиционното правителство.

Ако процедурата премине както е запланувано, Копач ще стане втората жена-премиер в съвременната история на републиката. В началото на 90-те години на XX век полското правителство се водеше от Хана Сухоцка (1992-1993).

Според социологическо проучване мнозинството поляци не са уверени, че Копач ще се справи със задачите, които стоят пред нея като премиер. Тази позиция се поддържа от 53% от анкетираните. Много наблюдатели в политическия кръг на страната смятат, че Копач ще бъде „марионетка" за прокарване на решенията на Гражданска платформа, но без консултации с Туск.

По образование премиерът е лекар - педиатър. Тя влиза в политиката като депутат преди 13 години. В периода 2007-2011 година работи като министър на здравеопазването в първото правителство на Туск.

В Гражданска платформа тя е вторият човек след Туск. От 2011 година заема поста на председател на долната камара на полския парламент.

През 2009 година Копач става известна, след като поиска фармацевтични компании да представят предимствата на ваксини за свински грип и поиска те да поемат отговорност за страничните ефекти.

Активисти в Полша поискаха нейното отстраняване, след като тя участва в организиран аборт на 14-годишно момиче, позовавайки се на каноничен закон 1398, според който автоматично се налагат санкции на човек, който е позволил процедурата да се осъществи.