За последните три години интервенционалното лечение на сърдечносъдовите заболявания е понижило смъртността от инфаркт от 17% на 4,88% в районите на страната, където то е приложимо.

Това съобщиха от Дружеството на кардиолозите в България и Българското дружество по инвазивна кардиология, на които се позовава zdave.net.

От там допълват, че в момента българското население има свободен достъп до този вид съвременно лечение - без доплащане, 24 часа в денонощието. При намалените цени обаче ще се формира дефицит, достигащ до 3000 лв. на процедура и това автоматично ще рефлектира във връщане към остарели методи на лечение, отдавна забравени в Европа.

В резултат смъртността ще се увеличи до нивата от 2007 г., което означава над 3000 случая на смърт от инфаркт повече през 2011 г. в сравнение с 2010 г., твърдят лекарите.

Утре те организират и пресконференция на тема "Колко пациенти с инфаркт през 2011 година няма да бъдат лекувани чрез съвременни методи след драстичното намаление на цените на клиничните пътеки за остри сърдечни състояния".

В писмо до премиера Бойко Борисов кардиолозите са алармирали за изключително сериозния по думите им проблем, пред който са изправени лекари и пациенти.