Първата трансплантация на човешка глава може да се случи след две години. Италианският хирург Серджо Каванеро от Торинската група за напреднала невромодулация иска тази операция да се използва, за да се удължи животът на хора, които страдат от дегенерация на мускулите и нервите или такива, които имат рак в напреднал стадий, съобщава Sky News.

Хирургът планира да обяви проекта си по време на конференция на Американската академия по неврологична и ортопедична хирургия в Анаполис, Мериленд, през юни.

Каванеро публикувал информация за техниката, която ще използва, в международно списание за неврохирургия този месец.

В началото на процедурата главата и тялото ще бъдат охладени, за да се удължи времето, в което клетките могат да съществуват без кислород. След това нервните окончания на двете части трябва да се съединят с полиетиленгликол, докато се сраснат.

След края на операцията пациентът ще бъде поставен в състояние на кома за около четири седмици, за да се попречи на движението, докато оздравее.

Д-р Каванеро каза, че очаква пациентът да е способен да движи и чувства лицето си, когато се събуди. Освен това хирургът очаква пациентите да могат да говорят със същия глас и в рамките на една година да могат да ходят.

За пръв път той предложил идеята за тази операция през 2013 година. Той заявява: „Ако обществото не го иска, няма да го правя. Но ако хората в САЩ или Европа не го искат, не значи, че не може да бъде направено някъде другаде. Опитвам се да подходя правилно, но преди да тръгнеш към Луната, се увери, че хората ще те последват".

Първата успешна трансплантация на глава е извършена на маймуна през 1970 г. Имунната система на маймуната обаче отхвърлила главата и животното живяло девет дни.