Бедствено положение заради падналите обилни дъждове беше обявено в Пазарджишко, в Асеновград, както и в кв. Полатово на град Стамболийски, съобщи БНР.

В пловдивско средното количество на валежитепрез изминалото деннощие е 100 литра на квадратен метър. Най-обилни са били валежите в Асеновград - 185 литра на квадратен метър.  

Нивото на язовирите в Родопите значително се е повишило.
Прелива язовир „Леново", критично е нивото на язовир „Въча" Сксъсана е предпазна дига на река Сушица край село Болярци, община Садово. Земеделските земи в района са залети.

Магистрала „Тракия" беше затворена в участъка между 91-вия и 94-тия километър в двете посоки. Днес по обед беше отворена посоката София-Пловдив. Използват се обходни  маршрути. Затворен е и пътят Пазарджик-Панагюрище.

Последни данни

  • активизирани са свлачища
  • Критично положение в Асеновград
  • армията готова да помага

Старо свлачище се е активирало вследствие на дъждовете в с Габровица, общ Белово. Десет къщи са застрашени от разрушаване.

Река Марица е заляла пътя в Момина клисура и движението там е затруднено.

Наводнени са три села в пазарджишко

Спасителен отряд на Гражданската защита от Велико Търново замина за Пазарджик с 2 аварийни автомобила.

Най-напред ще великотърновските спасители ще окажат помощ на жителите на село Гелеменово, където са наводнени 180 къщи, като 4 от тях са разрушени. Нивото на водата в сградите е достигнало метър и половина. По отводняването работят 4 екипа на Гражданската защита и противопожарната служба. Чакат се спасителни екипи от Велико Търново.

Главният директор на НС "Гражданска защита" инж. Андрей Иванов замина за пострадалите от наводненията области. Той ще координира работата на спасителните екипи на МДПБА от Пловдив, Пазарджик, София, Велико Търново и Кърджали.

Местните жители предполат, че основната причина за бедствието е изпускането на язовир "Тополница".  

В Пазарджик е обявено бедствено положение. Валежите в региона продължават.

В пловдивското село Правище 25 къщи са наводнени тази нощ от минаващата река в следствие на падналите обилни валежи, съобщи радио Пловдив, позовавайки се на информация от Гражданската защита.

Една от наводнените къщи в селото се е разрушила, няма пострадали. Около 30 души са евакуирани в домовете на свои близки.

Наводнени къщи има още в селата Марково и Строево. Поради дъжда и придошлата река Белишка 40 сантиметра под водата е мостът по пътя Лъки - Кръстова гора. Движението по маршрута е спряно.

Наводнен е и квартал Полатово в Стамболийски, където през нощта се е наложила намеса на дежурните от Гражданската защита. Положението в града е овладяно.

В село Кръстевич, община Хисар, има наводнени дворове, но няма опасност от заливане на къщи.

И през следващите дни се очаква повишение на нивата на основни реки, във връзка с прогнозираните от НИМХ валежи.
Това сочи анализ на експерти от дирекция „Води" на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.
В него се препоръчва с повишение внимание да се следят Искър, Арда и Марица.

На засегнатите лица и семейства ще бъдат отпуснати еднократни помощи за инцидентно възникнали нужди от комунално-битов проблем, съгласно закона за социално подпомагане, съобщават от Министерство на труда и социалната политика. Служителите от дирекциите "Социално подпомагане" в общините спешно ще направят анкети за установяване на щетите от бедствието.

В Пловдив също валежите продължават - наводнен е подлезът при Централната гара. Екипи на Гражданската защита работят по отводняването му.

При буря снощи мълния е убила 13-годишно момче край хисарското село Красново. Детето е от чирпанското село Гита.

В пловдивско са засегнати и селата Мало Конаре, Говедаре, Труд, Куклен, Троево, Марково, Брестник. На места е прекъснато електрозахранването.