Китай описа продемократичните демонстрации в Хонконг като нелегитимни, допълвайки, че подкрепя местното правителство в усилията му да прекрати протестите, предаде „Франс прес".

Напълно вярваме и подкрепяме правителство на Хонконг за справяне с този проблем", каза говорител на външното министерство на Китай.

Според него започналото в неделя „незаконно събиране" в Хонконг е било последвано от „серия от незаконни действия, нарушаващи върховенството на закона".

„Противопоставяме се на всички незаконни актове в Хонконг", добави говорителят.

Представителят заклейми коментарите на САЩ и Великобритания.

Делата на Хонконг попадат във вътрешните работи на Китай. Призоваваме за предпазливост от външните страни и призоваваме да не се намесват във вътрешните работи на Китай в никакъв случай", каза говорителят.

Управляващите в Хонконг заявиха, че Китай няма да се откаже от решението да ограничи изборните реформи.

Протестиращите продължават окупацията на централната част на града. Протестните лидери отхвърлиха призива на правителството да бъдат прекратени протестите и призоваха да подаде оставка.

По-рано стана ясно, че повече от 50 души са били ранени от започването на протестите. 56 души са били ранени по време на бунтовете, а 89 - са били задържани.

Китай управлява Хонконг с формулата „една страна, две системи", което ограничава демокрацията. Десетки хиляди, предимно студенти, настояват Пекин да им предостави пълна демокрация, свобода да номинират свои кандидати за властта, но наскоро Китай обяви, че няма да допусне толкова далеч да стигнат правомощията на града.

Движението представлява една от най-големите заплахи за Комунистическата партия в Пекин от кървавия сблъсък през 1989 година на площад „Тянанмън".