Отстраниха изпълнителния директор на „Топлофикация София" Стоян Цветанов, съобщава БТА. Общинските съветници взеха решението с 37 гласа „за", 1 „против" и 5 - „въздържали се".

Предложението за смяната на ръководството е внесено от общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев, Иван Илиев и Орлин Алексиев. То е направено на основание, че около 90 на сто от средствата на дружеството са в КТБ. Става въпрос за 80 млн.лв., предназначени за финансирането на инвестиционната програма на дружеството.

Междувременно стана ясно, че над 1000 служители на столичната топлофикация са подкрепили с подписка директора си. Те са категорични, че ако се стигне до неговата оставка, са готови да излязат на протест пред общината.

Пред журналисти Цветанов каза, че това е най-хубавият му ден в последните години, защото ще излезе в отпуск и ще почива. Той посочи, че уважава решението на собственика на компанията, но не се чувства отговорен.

По думите на вече бившия шеф на „Топлофикация" 80-те млн. лева в КТБ са за изпълнение на инвестиционната програма до края на ноември, когато е трябвало да бъдат разплатени. 50 млн. лева от тях е трябвало да отидат за заплащането на природния газ до ноември, а останалите пари били за покриване на разходите за ремонтно-инвестиционната програма.

Стоян Цветанов изрази мнението си, че фалитът на КТБ е можел да се случи на всяка друга банка. В своя защита той посочи, че от началото на март е подложен на 23 проверки, а през миналата година в „Топлофикация"са направени 18 проверки. Няма нито една констатация срещу изпълнителния директор на фирмата, каза Цветанов.

Каквото съм могъл, съм дал на „Топлофикация София". Решението за откриване на сметка в КТБ през 2004 г. е взето не от мен, а от тогавашния изпълнителен директор на дружеството, посочи Цветанов. Той уточни, че диверсифицирането на средствата, които всеки ден постъпват в сметката в КТБ, тоест прехвърлянето им в друга банка, би било голям разход за компанията. Все пак Стоян Цветанов изрази надежда, че следващото ръководство на дружеството ще подобри неговото състояние.

Стана ясно още, че за временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на „Топлофикация - София" ЕАД е избран Георги Беловски.

Припомняме, по-рано по време на обсъждането сигнал за бомба в сградата на Столична община вдигна службите във ведомството на крак. След извършена проверка взривно устройство не е установено и заседанието на Общинския съвет е продължило.