В 11 часа гръцки земеделци блокираха ГКПП-Ексохи, в резултат на което спря пропускането на автомобили през ГКПП - Илинден.

Няма да бъдат допускани за преминаване всички видове автомобили. По предварителна информация блокадата ще продължи до 23 часа, съобщава пресцентърът на МВР.

Линейка дежури на ГКПП „Кулата", от БЧК раздават топли напитки, храна и хигиенни материали на бедстващите шофьори.
                          Още...

През ГКПП - Кулата вече 23 часа не са преминавали товарни автомобили. Към 15,30 часа на пункта има 235 тира, опашката е към 6 километра.

От тях 100 са български, 117 - от държави, членки на ЕС (предимно румънски, полски, унгарски), 18 са на трети страни.

Патрули на Гранична полиция и РПУ-Петрич непрекъснато следят за поддържане на реда и информират водачите за пропускателния режим на другите гранични пунктове. Най-често те решават да се пренасочат към пунктовете на българо-македонската граница или към ГКПП - Илинден.

Гранична полиция поддържа непрекъснат контакт с гръцките си колеги. При решение за вдигане на блокадата се създава организация чакащите шофьори да бъдат своевременно информирани и да се подготвят за преминаване.

На водачите се оказва съдействие при нужда от лекарска помощ и лекарства. Без проблем през пункта преминават леки коли и автобуси.

ГКПП - Капитан Петко войвода и ГКПП - Златоград работят нормално засега.

Настоящата ситуация потвърждава факта, че петъчното отваряне на Кулата е било инцидентно, като гръцките фермери са в непрекъснато готовност да подновяват и прекратяват блокадата.

По-рано днес гръцкият премиер Папандреу заяви, че Атина - в условията на тежка икономическа криза - не може да предостави държавна помощ на фермерите.

Земеделците обаче са явно недоволни, тъй като заплашват да затворят границите на южната ни съседка освен с България и с Албания, Македония и Турция.

Над 4 хиляди трактора са блокирали днес 30 пътни възела по магистралите. Започнало е и затварянето и на обходните маршрути, предаде БНР.

Земеделците от Серес се заканват да блокират и жп. транспорта между България и Гърция, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Министрите на икономиката и аграрното развитие са поканили днес на диалог фермерските организации, но повечето от тях са отказали участие с мотив, че искат субсидии, а не обещания.