Десетки населени места в България са без електрозахранване.

От EVN съобщават, че без ток  остават 94 селища. От там изтъкват, че към 17.00 ч. с възстановено електроподаване са над 160 населени места в цяла Югоизточна България.

В област Кърджали, където беше обявено бедствено положение, има значително подобрение - към този час без захранване остават 10 малки села и махали в района на Крумовград, след като бях 49 по-рано през деня. Причините за аварийната ситуация с електроснабдяването са обилният снеговалеж, на места придружен със силен вятър.

На много места по мрежата се стигна до скъсани електропроводи, а допълнително усложнение е затрудненият физически достъп до съоръженията, подчертават от дружеството. Екипите на EVN са успели да възстановят много от отпадналите електропроводи и трафопостове.

От дружеството продължават работа до пълното възстановяване на електрозахранвнаето за всички населени места. Клиентите могат да сигнализират и да се информират за ситуацията 24 часа в денонощието:

От Е.ОН съобщават, че въпреки бурния вятър и снегонавявания са възстановили електрозахранването на 24 населени места в Североизточна България.

Към 15:00 часа, на територията, обслужвана от компанията, без електричество са 37 селища.

В област Шумен част от авариите по електроразпределителната мрежа са отстранени и захранването на 10 населени места вече е възстановено. Осем населени места в областта все още са без електричество. Без ток в област Разград са шест места. В област Силистра има седем населени места без електрозахранване, в област Русе пет.

В ранните следобедни часове е имало смущение в електрозахранването в няколко варненски района, в резултат на аварирал електропровод 110 киловолта на НЕК. Това е довело до отпадане на напрежението към подстанция „Траката", захранваща кв. „Виница", вилна зона „Траката", кв. „Бриз", к.к „Св. Св. Константин и Елена", к.к. „Евксиноград". Компанията е започнала поетапно да захранва клиентите във въпросните райони по резервни схеми. Поради отстраняването на аварията по съоръжението на НЕК, временно е прекъснато електрозахранването към вилна зона „Добрева чешма".

Аварийните екипи на „ЧЕЗ Разпределение България" работят за възстановяване на захранването  в засегнатите от снежната буря райони. Тежката метеорологична обстановка и непроходимите пътища  са причините към 17 ч днес 314 потребители  да са все още без електричество. Снежните навявания, ураганният вятър и минусовите температури затрудняват работата на служителите на дружеството, отбелязват от там,

Засегнати в момента са общините Самоков, Медковец, Димово и 5 хижи в парк Витоша. 11 аварийни екипа работят за възстановяване на електрозахранването в тези общини.

Абонатите на компанията могат да получат повече информация и да подават сигнали за евентуални нововъзникнали аварии на денонощната информационна линия 0700 10 010.