Със скандал приключи днешното закрито заседание на НС, на което вътрешният министър Цветан Цветанов, първият ни дипломат Николай Младенов и шефове на служби докладваха за атентата.
Двамата министри си тръгнаха набързо и видимо недоволни.

Малко след това депутати коментираха, че заседанието е било прекратено заради нажежената обстановка в пленарна зала, която дори излязла от контрол.

Стана ясно, че от опозицията са докарали Цветанов до истерия, принуждавайки го да тропа по трибуната.

Атанас Мержданов от БСП си призна това.
След като на няколко пъти вицепремиерът предупреждаваше, че не трябва да се политизира този важен въпрос и даде пример с необходимостта от парламентарен контрол над службите за сигурност, аз го репликирах от място и го попитах за какъв парламентраен контрол говори тъкмо той, след като на няколко пъти е викан от нас, от представителите на опозицията, в комисията за вътрешен ред и е отказвал да присъства, обясни социалистът.
Той самият не желае парламентарен контрол и е отказвал такъв, допълни Мерджанов.

На въпрос каква е била реакцията на силовия министър, депутатът отговори:
"Той беше уязвен, започна да си служи с 20-те години преход, да пита - вие не сте внесли нито едно предложение за закон за националната разузнавателна служба", каза Мержданов и обясни, че в крайна сметка няма такъв закон в НС, за да предлагат промени от опозицията по него.

Очевидно изпадна в истерия, поясни червеният депутат. Човек, който не може да си сдържа нервите, аз се съмнявам, че спокойно може да ръководи най-отговорното ведомство в държавата, изтъкна Атанас Мерджанов.

От сеоя страна лидерът на ДСБ Иван Костов остана разочарован от информацията, която вътрешният министър Цветан Цветанов и на външните работи Николай Младенов представят на закрито заседание на НС.

Двамата министри казват това, което говориха пред БиТиВи и Нова телевизия, така че нищо не сте изпуснали, заяви пред медиите той, след като излезе от закритото заседание да сподели впечатленията си.

Припомняме, по предложение на опозицията двамата министри и шефовете на спецслужби на закрито заседание от 9.00 часа информират депутатите за терористичния акт в Бургас и разследването.

Виновен за това, че България е без защита да посрещне заплаха от терористичен акт е кабинетът, подчерта той.
Причината се състои в това, че България е свалила приоритета за заплахата от терористичен акт и не е подготвила и не поддържа готовност да отразява такива заплахи, смята Иван Костов.
Според него приоритет за страната трябва да е противодействието на заплаха от терора.

Костов каза още, че в годишния доклад за състоянието на националната сигурност с най-висок приоритет е борбата с корупцията. България се превръща в особено слабо звено и може да бъде атакувана, притеснен е още лидерът на тъмносините.

Той припомни още, че комисията за контрол на ДАНС в парламента единодушно е предложила правителството да изтегли годишния доклад за състоянието на националната сигурност и да го преработи, да отрази реалността след 18 юли.

Кабинетът, по думите му, трябва да предложи промени в законите и да актуализира плана за противодействие на международен тероризъм.

Костов смята, че атентатите не стават изненадващо. Не може да изненада никого в свят, в който тероризмът е сложил такъв тежък печат след 11 септември 2001 година, аргументира се той.

Припомняме, до момента не е обявено почти нищо около атентата, като изключим „изпуснатото" от премиера, че терористът е дошъл от шенгенска държава. Не се знае самоличността му, нито имал ли е съучастници, къде са, какви са и т.н.
Подробности около самия експлозив също не са съобщени, както и са противоречиви данните за самото задействане на взривното устройство.

Петър Курумбашев също не е чул в зала нещо по-различно от казаното в сутрешните блокове на БТВ и Нова. По повод на информацията, дадена от шефове на служби, социалистът разбрал, че службите успели да установят контакт по между си след атентата.

Надявам се този път да не си заравяме главата в пясъка и когато има атентат на територията на България да констатираме, че има сериозен удар и сериозен пробив в нашата система за национална сигурност и да си дадем сметка, че от тук нататък нямаме право да подхождаме по този безотговорен начин, по който сме подхождали досега, подчерта Курумбашев.

Той смята също така, че службите, както работят в момента, не могат да гарантират 100% сигурност за страната. Според Курумбашев може би са необходими повече средства за службите.

Не съм доволен от изслушването, защото в края то беше приключено с един неприятен диалог между вътрешния министър Цветанов и колега от БСП, заяви и Камен Костадинов от ДПС. Ситуацията излезе от цивилизован разговор, допълни той.

От ДПС категорично се въздържат от политизация на темата.

Наясно сме какви са проблемите, каза още Костадинов. Считаме, че тероризмът няма цвят, няма религия, няма етнос, подчерта той. Според него трябва да се обяви категорично, че български граждани нямат нищо общо с атентата.

От ДПС са поставили въпроса за отваряне на службите към представители на етнически и религиозни общности и малцинства в България, защото по този начин се постига интегритет, настоя Камен Костадинов.

От ДПС смятат, че трябва да се преосмисли бюджетната рамка на сектор "Сигурност".

Той също, както и Иван Костов, е на мнение, че докладът за състоянието на националната сигурност трябва да се изтегли и промени.

Лаконичен, както обикновено, бе в коментарите си шефът на ДАНС Константин Казаков, който обясни, че агенцията прави своите анализи на ситуацията.

Аз смятам, че службите и всички служители са много добре подготвени, работим много добре с партньорските служби и смятам, че от оперативна гледна точка си изпълняваме задълженията, посочи Казаков.

Попитан дали израелското разузнаване изцяло е узурпирало разследването на атентата, шефът на ДАНС коментира: "Това е несериозно".

От ГЕРБ бяха доволни от днешното изслушване. Според нас службите си вършат работата добре, заяви в кулоарите на НС председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и благодари на всички техни служители.

Всеки който казва, че такъв атентат може да бъде предотвратен е популизъм, подчерта той. По думите му атентатите с „камикадзета" са сложни.

От една страна опозицията ни обвинява, че сме полицейска държава, от друга страна знаете, че един такъв гражданин, който по никакъв начин не е нарушил закона, да тръгнеш да го обискираш и да кажеш този е съмнителен, тогава ще кажат, чакайте какво правите, обясни Велчев.

Много е сложна борбата с организираната престъпност и с тероризма, смята още депутатът. Той не е съгласен, че страната ни е лека цел. Всяка държава е лесна цел на този вид тероризъм, не може да се предотврати един такъв терористичен акт, убеден е депутатът.