Франция обвини Сирия в използването на тежка артилерия срещу собственият си народ. Френското външно министерство излезе с декларация, в която твърдо заклеймява нарастващите брутални репресии в Сирия, включително използването на тежка артилерия.

Документа допълва, че тази неприемлива ситуация, която е причина за нарастването броя на жертвите в Сирия, и заплашва регионалната сигурност, трябва да бъде прекратена. Изтъква се и нуждата, сирийските власти да дадат на Червения кръст и на други хуманитарни организации незабавен достъп до териториите обхванати от вълненията.

Множество активисти, защитници на човешките права рапортуват за обстрел с тежка артилерия, а  и от бойни хеликоптери срещу населението.

В същото време сирийската държавна медия твърди, че силите на режима разгромили „въоръжени гангстери" в северозападната част на град Жиср ал Шугур.
Едновременно с това, Съединените щати обвиниха Сирия в създаването на нова хуманитарна криза, чрез отказа, да допусне доставяне на нужната помощ в регионите засегнати от сблъсъците.
В заявление на Белия дом се казва, че сирийските лидери нямат извинение за отказа да допуснат хуманитарна помощ от неутрална организация като Комитета на Червения кръст.
Ако сирийските лидери не успеят да осигурят достъп на хуманитарните организации, те още веднъж ще покажат своето презрение към достойнството на сирийския народ, завършва декларацията.