Ако е имало непосредствена заплаха за реда, мира или населението на България от страна на ислямистката организация Ал-Уакф ал-Ислами, щеше да има задържане на хора, а не изземване на предмети и вещи.

От прокуратурата в Пазарджик: Налице е заплаха за държавната сигурност.       Още...

Това е мнението на главния секретар на мюсюлманското вероизповедание у нас Хюсеин Хафъзов по повод на вчерашната операция на ДАНС, съобщава БНР.

Според него, у нас няма религиозен екстремизъм от какъвто и да е характер.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев обаче заяви, че в България има условия за функциониране на радикални ислямски секти и има клетки на забранени организации.
Още...

Протестът на жителите на Лъжница, по думите му, е един спонтанен акт на населението, който е нормален и разбираем.

Според мнението на Хафъзов службите за сигурност и следствените органи ще боравят с методи, които са надеждни и сигурни.
Мюсюлманите обаче от районните мюфтийства се опасяват от тенденциозна промяна на иззетата литература, посочи секретарят.

"За съжаление, оказа се, че хората нямат доверие на институциите. Хората веднага се плашат, когато чуят за ислямски екстремизъм, а това е най-святото им - религията.
И в предишни периоди по различен начин тази религия е била на прицел, поради което в момента те са обидени.

Словосъчетания като "ислямски екстремизъм", "фундаментализъм" или "тероризъм" са крайно неприемливи и неверни", коментира Хюсеин Хафъзов.

Главното мюфтийство има наблюдение върху дейността на въпросните хора (в районното мюфтийство) и досега не е забелязано нищо нередно.

Мюфтийството обаче е готово да съдейства по случая, увери главният секретар, който припомни, че преди е имало официално организация с името Ал-Уакф ал-Ислами, но тя е закрита с решение на съда.