Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад предложи създаването на международен независим орган, който да контролира ядреното разоръжаване по света и да пречи на разпространението му.

Призивът на държавния глава бе отправен при откриването на международна конференция за ядрената сигурност в Техеран, замислена като алтернатива на срещата на върха във Вашингтон, състояла се по-рано тази седмица и събрала 47световни лидери.

Във форума взеха участие представители на 60 страни, сред които Китай и Русия. Много от делегатите като тези на Сирия, Ливан и Ирак изразиха подкрепа за иранската ядрена програма, за която заявиха, че е с мирен характер, и настояха Израел да бъде лишен от ядрения си арсенал.

По време на срещата иранският религиозен лидер аятолах Али Хаменей припомни, че използването на ядрено оръжие е забранено от исляма. Той разкритикува САЩ и ги определиха "единственият ядрен престъпник на света".

Ахмадинеджад предложи също така страните, които имат ядрено оръжие, онези, които са го използвали, както и онези, които заплашват да го използват, да бъдат изключени от Международната агенция за атомна енергия.