Верижна катастрофа е станала в тунел „Витиня" на автомагистрала „Хемус", съобщават от пресцентъра на МВР. Произшествието е възникнало след 13.00 часа в посока София - Ботевград. В катастрофата са участвали 51 автомобила, от тях 10 са ТИР-ове и товарни бусове.

Движението е затруднено и се регулира от пътни полицаи. Леките коли се отклоняват по стария път за Ботевград, а тежкотоварните изчакват на място. Тунелът ще остане затворен за движение през цялата нощ.

Междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура" призоваха да се шофира с повишено внимание по обходния маршрут - път I-1 София - Ботевград.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител

Още...

От пресцентъра на МВР съобщиха за News.bg, че при катастрофата, по първоначални данни, са загинали трима души - млада жена и двама мъже.

Общо ранените са 14, като 10 са приети в болница с тежки наранявания, но няма опасност за живота им, по информация на главен комисар Георги Костов.

Сред пострадалите са бременна жена и 9 годишно дете с черепно-мозъчна травма. Те са настанени съотвено в "Света Ана" и "Пирогов". Освен в тези две болници ранени има настанени и в Исул и "Софиямед".

Броят на ранените е 14, сред които има бременна жена и дете. 10 са приети в болница. Няма опасност за живота им.

Веднага към мястото са насочени екипи от СДВР, Областната дирекция на МВР, както и на пожарната.

Образувало се е огромно задръстване, в което попаднала и линейка, която се отзовавала на донорска ситуация. Служителите на реда са успели да й проправят път, за да може да продължи.

Според очевидец, с когото разговаря Нова телевизия, в тунела е било много хлъзгаво, като предполага, че е имало разлив на масло или дизелово гориво. Затова и спирането е било почти невъзможно.

Очевидец съобщи за БНР, че в катастрофата са се навързали поне 20 леки автомобила. Освен това има и бусове, и ТИР-ове. Около един час след момента на инцидента Емил Александров е и възмутен, че едва тогава се задействат спасителните екипи, като по думите му вътре има все още затиснати хора.

На мястото на катастрофата са изпратени 9 линейки, съобщи за БНР  директорът на спешната помощ д-р Георги Гелев.

Към 18 часа от АПИ съобщиха, че се нормализира движението по АМ „Хемус" между  Ботевград и тунел "Витиня" в посока София.

Главният секретар на МВР Георги Костов беше категоричен , че основната причина за тежкото произшествие е несъобразена скорост. По думите му, първият сблъсък в тунела най-вероятно е бил между ТИР и микробус. ТИР-ът препречва пътя в тунела, ремаркето занася и останалите назад се удрят.

Броят на автомобилите, участвали в тежката верижна катастрофа, е 51, като 10 от тях са ТИР-ове.

По думите на Костов, в тунела "Витиня" има разлято гориво, но това е следствие от катастрофата.