Бившият външен министър и настоящ евродепутат Ивайло Калфин е кандидатът на БСП за президентските избори.

Калфин е компетентен и по отношение на външната политика, и по отношение на икономическото развитие. Не ни трябва президент, който да свежда решенията на Европейската комисия, трябва ни български лидер
Станишев

След 5 часово заседание на съботния пленум на партията Калфин получи близо 60 процента от гласовете на членовете на Националния съвет на БСП и спечели още на първи тур, съобщи лидерът Станишев.

При тайния вот Ивайло Калфин е получил 72 гласа, Янаки Стоилов - 35, Иво Атанасов - 7, Георги Близнашки и Стефан Василев - по 5 гласа.

Преди това петима от десетимата номинирани от структурите на БСП за кандидати за президент са си направили отвод по време на закрития пленум на левицата, провеждащ се на "Позитано".

Това бяха пловдивският бизнесмен Георги Гергов, бившият посланик на България в Египет Иван Гайтанджиев, депутатът Петър Курумбашев и бившият евродепутат Атанас Папаризов.

По думите на Станишев, Калфин е възможно най-силната кандидатъра, която може да консолидира БСП и левите избиратели, хората на България, които страдат от днешното управление и търсят алтернатива.

„Убеден съм, че той може да предложи алтернатива", заяви червеният лидер.

От своя страна Ивайло Калфин заяви, че е решен в кампанията си да търси обединение на всички, които смятат, че конституцията трябва да се спазва, да има политически диалог, да се обсъждат проблемите на хората и да се намират решения. Според него президентската институция трябва да има по дългосрочна визия за икономическите и социални проблеми на хората.

Политическия цикъл на едно правителство е доста кратък, отбеляза Калфин и посочи, здравеопазването и социалната сфера като области за развитието на които са нужни дългосрочни решения.

По думите му България прави често крачка на ад и това „люшкане" се отразява негативно.

Президентът трябва да положи усилия за изработване на дългосрочна визия на страната и да е подкрепен и от партиите и от гражданското общество, смята Калфин.

Именно по отношение на участието на гражданското общество в управлението според него трябва нещата в България да се променят.

БСП има коалиционен партньор в лицето на „Коалиция за България”. Други коалиционни партньори ние нямаме
Станишев

Според Калфин основните „магистрали" за икономическото развитие на страната трябва да са свързани с образованието и технологиите.

По въпроса дали смята, че трябва да се разширят правомощията на президента, Калфин заяви, че президентската институция трябва да е в рамките на Конституцията.

„Не трябва да се търси разширяване на права, а прилагане на Конституцията. Не случайно в нея има баланс на властите и независими институции", посочи бившият външен министър.

„Гражданското общество не може да бъде противопоставяно на политическите партии, тъй като няма демокрация без партийна система", заяви още Станишев, изтъквайки достойнствата на кандидатурата на Калфин, който не е член на БСП.

„Калфин е компетентен и по отношение на външната политика, и по отношение на икономическото развитие", отбеляза Станишев и добави: „Не ни трябва президент, който да свежда решенията на Европейската комисия, трябва ни български лидер".

Станишев изтъкна още, че Калфин има принос за присъединяването на България към ЕС през 2007 г., има голям принос и за освобождаването на българските медицински сестри, които бяха заложници на режима на Кадафи, има принос и за допълнителните компенсации за закриването на блоковете на АЕЦ „Козлодуй".

По въпроса дали ДПС ще изрази подкрепа, Станишев категорично заяви: „БСП има коалиционен партньор в лицето на „Коалиция за България”. Други коалиционни партньори ние нямаме”.
За предстоящите избори, той подчерта, че БСП тръгва с много ясна амбиция да постигне победа.

В коментар за управлението на ГЕРБ Станишев каза, че то противоречи на конституцията и на европейското развитие на страната, и че вместо предизборни обещания се реализират коренно противоположни неща.