ДПС ще застане зад правителството на Пламен Орешарски и също ще настоява за отстояване правото на българските граждани в Украйна да говорят на своя майчин език.
Лидерът на партията Лютви Местан се зарече пред българските медии, че украинското правителство няма право да ограничава българското малцинство там да говори на български език. "Ние не провокираме напрежение в Украйна, ние си искаме своето", отсече Местан.

Той обвърза позицията си за майчиния език в Украйна с вътрешнополитическата ситуация у нас и така постави спорния през последните седмици въпрос за майчиния език и исканията на ДПС за водене на предизборна агитация именно на такъв.
Местан заяви, че ДПС от своя страна просто иска европейски стандарт по темата, но призна, че е на различна позиция не само с БСП, но явно и с ГЕРБ и разбира се с "Атака".

Все пак обаче председателят на третите по сила в Народното събрание обеща, че разногласията за майчиния език няма да разклатят кабинета "Орешарски", колкото и значима да е темата за ДПС. "Надявам се обаче, че България няма да е занапред единствената страна, която все още има проблеми с етнокултурните правила", изтъкна Лютви Местан.

"Няма лесно съвместно управление. Ако всичко беше еднакво, ние нямаше да бъдем две различни партии от две различни политически семейства", бе коментарът на Сергей Станишев по темата.

Социалистът не забравя обаче разписаната в програмата на правителството граница на компромиса. "Ние не подкрепихме да има агитация на майчин език, не защото би трябвало да сме против това по принцип, а защото ситуацията в България е такава, че всичко това може да бъде използвано за нагнетяване на истерия", обясни Станишев.