Между 75 и 84 долара за мегаватчас ще струва токът, произведен от 7-ми блок на АЕЦ-Козлодуй, ако там се изгради реакторът AP1000 на Westinghouse.
Това заяви вицепрезидентът на компанията за ключови клиенти в Европа, Близкият изток и Африка Азиз Даг по време на бизнес закуска в София, организирана от форума на бизнес лидерите у нас.

В базовия случай цената ще е 75 долара, като тя е разбита на 45 долара капиталови разходи (за строителството и финансирането) и 30 долара за оперативни разходи (гориво, поддръжка, заплати и др). 84 долара ще е цената, ако финансирането, което бъде осигурено за проекта, бъде по-високо от първоначално предвиденото. Даг не уточни колко е очакваната цена на финансиране към момента.

В цените по-горе не е включено и извеждането на централата от експлоатация, което ще струва горе-долу, колкото нейното построяване - 5,3 млрд. долара. Очаква се работният цикъл на централата да бъде 60 години.

В същото време вицепрезидентът по стратегиите и външни работи за Европа Майкъл Хърст заяви, че в момента пазарите предлагат най-добри условия за финансиране и българското правителство трябва да има предвид това.

Той също така каза, че най-рано централата може да заработи 2025 г., но в следващите 3 години предстои най-важната работа по документацията на проекта и преминаването му през различни регулаторни процедури.

Азиз Дъг също така заяви, че само за 20 г. работа 7-блок на АЕЦ-Козлодуй ще успее да генерира приходи от над 11 млрд. долара, а ако се построи и втори блок AP1000 сумата съответно ще е двойна.

От своя страна Хърст заяви, че в момента предстоят сериозни разговори с правителството по финансовият модел и какви точно ще се държавните гаранции за проекта, като окончателното инвестиционно решение се очаква да бъде взето в рамките на посочените по-горе 3 години.

По думите на Майкъл Кърст в следващите години, когато предстои затварянето на 4 гигавата електрогенериращи мощности, е необходимо България да помисли сериозно за това какво ще прави после. Той бе категоричен, че ако страната не инвестира в строителството на нови ядрени мощности, то токът след 10-15 години ще бъде много по-скъп за потребителите отколкото е сега.

В същото време 7-ми блок ще доведе до наемането на над 3500 специалисти по време на фактическото строителство на централата, а над 50 хил. души работещи в предприятия косвено свързани със строителството също ще се възползват от 7-ми блок на АЕЦ.