Със 165 са намалели детските градини у нас за изминалата учебна  2008/2009 г. Техният брой към момента е  2 291.

Това се посочва в доклад на Националния Статистически институт на тема „Основни статистически характеристики на образованието през 2008 година".

Броят на децата, настанени в детските градини за учебната 2008/2009 г. е 212 500, което е с 4.8 хиляди повече от броя им през предходната година.

Средният брой деца в една детска градина за страната е 93, като за градовете този среден брой е значително по-голям - 141, а за селата - 44.

News.bg се обърна за коментар за изнесените данни към началника на дирекция „Образование" в Столичната община Мария Минчева.

Тя беше категорична, че на територията на столична община закрити градини няма. Минчева уточни, че за изминалата година в София са били построени осем градини, а в момента се работи по разширяването на други 12. Броят на детските градини в столицата е 198.

Въпреки категоричното мнение на общината, че детски градини в София се строят факт е, че след последното класиране децата, които ще останат извън тях, са близо 8 000, за което и Минчева потвърди.

Големият брой тя обясни с тенденцията все повече хора да избират да се заселят за постоянно в София. Възможностите, които столицата предлага за работа, принуждават младите хора да се пренасят в София, коментира още Минчева.

Фактор според нея е и икономическата криза, която подтиква семейства с малки деца и такива, които планират да имат наследник, да изберат столицата за място за живеене.

Статистиката сочи още, че алтернатива за една много малка част от родителите са частните детски градини. През 2008/2009 г. у нас функционират 42 лицензирани частни детски градини, посещавани от 1 620 деца. Това представлява едва 0.8 % от общия брой на децата в детските градини.

Данните от доклада сочат и тенденция за намаляване на педагогическия персонал, зает в детските градини. В сравнение с предходната учебна той е намалял със 108 души или с 0.6 %.