Скандал рано тази сутрин се разгоря пред паметника на Съветската армия, който късно снощи бе изчистен от графитите, изобразяващи руските войниците като популярни анимационни герои.

Стана ясно, че паметникът е бил изчистен тази нощ от Форум „България - Русия". Първоначално бе съобщено, че почистването ще започне в 8,30 часа, но акцията е проведена три часа по рано.

Ожесточената словесна битка се разгоря между противниците на паметника, които настояват за неговия демонтаж и поддръжниците му, предвождани от общинския съветник на БСП в София Гергана Алексова.

Графити художниците:
Рисунките на Паметника на Съветската армия не са от най-качествените, но пък идеята е креативна и хитра, а акцията - добре планирана.
Още...

Според някои от противниците на паметника проблемът е в това, че той е твърде голям и е почни невъзможно да се построи друг монумент с подобни внушителни размери.

Каквото и да построим, то ще бледнее в сравнение с този, чу се вик от събралата се тълпа край паметника.

Няма значение по кой паметник се рисува, това е забранено. Това е вандалски акт, посочи Гергана Алексова.

Дали ще изрисуваш Народното събрание дали ще изрисуваш СУ, дали ще изрисуваш някой паметник, няма никакво значение, важно е да не се нарушава законите на държавата, посочи още тя.

Нарушавани ли са законите на държавата, когато са правени саботажите по време на капитализма? С този  въпрос атакуваха социалистката.

Столичната община не е издавала разрешение за почистване на паметника на Съветската армия през нощта на 21 юни. Паметникът е държавна собственост. Съгласувателно писмо за почистването му е издадено от Областния управител на София - град.

Тя обаче не се смути и отговори: Да ви приличам на човек, който 50-та година е бил роден. Аз днес считам, че законите не трябва да се нарушават, категорична бе Гергана Алексова.

Друга гражданка пък определи впечатляващите размери на монумента като символ на диктата.

Имате ли предвид страданието на хората, на които този паметник е като забит в душите и в раните. Нямате го предвид. Така друга противничка на паметника нападна общинарката.

Вие защо преценяване чуждото страдание, отговори Гергана Алексова.

Вие смятате, че милионите загинали са свободата на Европа не са имали никакво страдание, попита я общинарката.

Смятате ли, че всеки от нас има право да унищожава общото, посочи още Алексова.

Според противниците на монумента е редно да се направи паметник на световни сили, оказали конструктивно влияние върху дадена държава.

Според противниците на паметника с комиксите, изрисувани на монумента, творците са искали да покажат, че колкото анимационните герои са освободили някого, толкова и Съветската армия има принос към нашето освобождение.

Фандъкова заклейми и нощното рисуване, и нощното чистене

Още...

Това е паметник на националния нихилизъм посочи Калин Минков, който беше пред паметника на Съветската армия, за да изрази протеста си срещу съществуването му Това е паметник на лъжата, на подменената история, допълни той.

Това е елемент от Берлинската стена в София, смята още той. Виновни сме, че не можем да се осъзнаем и че не си знаем историята. Не искаме да я научим и не искаме да се освободим, категоричен е той.

Виновни сме, че не може да освободим  съзнанието си, а не сме виновни за това, че някой е направил това чучело тука. Този паметник пречи на свободата, смята Калин Минков.

Паметникът, според него, символизира един антагонизъм към всичко българско и национално.

Припомняме, паметникът бе изрисуван в нощта на петък срещу събота.

Барелефите му бяха оцветени като герои от американските комикси.

Срещу оцветяването на барелефа на паметника остро реагираха обществени организации, както и русофилски дружества.

Над 18 съюза подписаха декларация срещу оскверняването на паметника. Те настояват в държавното ръководство и столичното кметство да вземат незабавно мерки срещу вандалите.

Образувано е досъдебно производство за хулиганство по чл.325 от Наказателния кодекс. Наказанието за това престъпление е до две години, с пробация или с обществено порицание, но е възможно и лишаване от свобода до 5 години.

Към момента се извършват действия за установяването на извършителя от служителите на Първо РУП.