В знак на извинение към журналистите, които днес не получиха възможността да чуят лично пресконференцията за съдбата на КТБ, управителят на БНБ Иван Искров остана на брифинг само за медиите след изслушването си пред депутатите от бюджетната парламентарна комисия.

Директорът на пресцентъра на БНБ Александър Урумов пък се извини с мотива, че очевидно на него и на пресцентъра напрежението идва в повече и са допуснали неточна преценка за формата на днешната пресконференция.
„Ще разговарям с г-н Урумов. Вероятно е направил грешка", подчерта и самият Иван Искров.

С ръка на сърцето Искров се зарече, че не е получавал подаръци от банкера Цветан Василев и не влага нищо лично в кризата с КТБ.
„Не изпълнявам никакви поръчки", увери управителят на БНБ и като доказателство посочи неоспоримите документи, които квесторите на БНБ за изготвили за ситуацията в КТБ.

„Не може да държим болниците, общините, гражданите в неизвестност и да не кажем дали ще отворим банката на 21 юли. Кой, след като отвори банката ще остане спокоен и няма да отиде пак да изтегли парите си", коментира случващото се още Искров.

Шефът на банката обяви, че може да бъде отворена банката, единствено ако застане зад нея държавата или друг безупречен голям инвеститор, какъвто в момента липсва. „Най-лесното е да си подам оставката", бе отговорът на Искров на въпрос дали ще напусне поста си.

Въпреки това той се зарече, че може да носи отговорност и след два месеца, когато вече е решен проблемът, ще отговори по-ясно на въпроса. „Сега искам хората да спят спокойно", подчерта Искров.

Не на последно място той използва момента да похвали финансовия министър Петър Чобанов за това, че дори в оставка работи по 12-13 часа, защото - „не ни е лесно да съберем политиците на една маса".

Ако Народното събрание не приеме предложения от БНБ специален законопроект, с който всички пари от КТБ ще се прехвърлят в новата държавна банка, то държавата и в частност БНБ ще гарантира единствено влоговете на физически лица в размер до 100 хиляди евро. Средствата за това ще дойдат от гаранционния фонд за банките.