31 юли е крайният срок, в който МЗХ  трябва да обяви националните решения по схемите за директни плащания от 2015 г., а към момента няма никаква яснота за тях, алармират от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

От бранша очакват управляващите да внесат конкретика по всички нови схеми.

„Продължава да няма яснота относно схемата за 13% обвързано с производството подпомагане (+ 2% обвързана подкрепа за протеинови култури) - кои ще са подпомаганите сектори, кои култури, кои животни, с какъв % подкрепа, месодайно ли, млечно ли животновъдство. Ясно е, че изискванията към бенефициентите по схемите ще се разпишат след консултации на МЗХ с Европейската комисия, но темата дори не е обсъждана в работната група към МЗХ, а всички работещи в сектори животновъдство, зеленчукопроизводство и трайни насаждения са в очакване на детайлите по решенията", се казва в съобщение на АЗПБ.

МЗХ има проект за концепция, в който решава да прилага и новата схема за дребни земеделски стопани, без каквато и да е визия, твърдят още земеделците.

Аналогично стои и въпросът със задължителните 5% екологично насочени площи (ЕНП), както вече коментирахме в предишни наши обръщения. МЗХ посочва, че ще приложи максимално широк подход при формирането на списъка с ЕНП, за да даде възможно най-много опции за земеделските стопани, но детайли как да бъде изпълнено изискването, за да стартира подготовката още сега при подаване на документи преди крайния срок за стопанската 2014-2015 година (31 юли), липсват", оплакват се още от браншовата организация.

Според тях все още няма и окончателно приет списък и изисквания към площи с азот-фиксиращи култури, с междинни култури или зелена покривка.

По повод решението на земеделското министерство да въведе прогресивно намаление на субсидията по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) - с 5% за сумите между 150 000 евро и 300 000 евро и с 10% за тези над 300 000 EUR, от АЗПБ са категорични, че сумата, генерирана от това намаление (между 1.8 млн. евро и 2.8 млн. евро по прогнози на министерството), трябва да се прехвърли към инвестиционните мерки от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

От асоциацията настояват още да бъде разписана дефиниция на понятието „активни фермери" и това да стане преди крайния за това срок - 31 януари 2015 г. Това ще спомогне на страната ни да определи и минималните земеделски дейности за допустимост на земята за подпомагане (вид дейности, брой за година и пр.), уточняват от АЗПБ.