9 килограма хероин задържаха служителите на ГДБОП в столицата при операция „Сачмата", съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от Фокус. Акцията е проведена в столичния квартал „Овча купел" и по протежението на бул. „Тодор Александров".

Задържани са общо 7 души. По думите на министъра групата е била специализирана в разпространението на кокаин, хероин и амфетамини.

„Наркотиците са били открити при извършен обиск, претърсване и изземване на автомобил, паркиран на платен паркинг на бул. „Тодор Александров", допълва министърът.

В автомобила, „Пежо Партнер", антимафиотите откриват 17 пакета хероин - общо около 9 килограма. Наркотикът бил укрит в специално пригоден тайник между багажника и резервната гума на колата.

Скривалището било облицовано с оловно фолио, което създава екран при преглед с рентген. Иззети са и мобилни телефони с български и чужди сим карти, мобилно устройство за заглушаване на радио честоти т.н „тапа".

Изяснено е, че членове на групата са съпричастни и към други престъпления, свързани с наркотици, разкрити през настоящата година.
Според данните от разследването хероинът е бил предназначен за разпространение в страни от Западна Европа.

Лидер на групата е криминално проявеният Димитър Сачмата от Хасково, осъждан за предумишлено убийство и наркоразпространение в Турция, откъдето е освободен през август. С него са задържани още шестима - И.Н. (43г.), К.Т.( 44г.), А.К (25г.), С.А. ( 37г.), К.Я. (31г.) и С.К. на 26г, допълват от МВР.

Материалите по случая са докладвани на Специализираната прокуратура за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 321 от НК. Работата по случая продължава.