Вътрешният министър Цветлин Йовчев е ядосан на „непокорните" полицаи от Трето районно, които излязоха на протест в столицата срещу заповед на министъра.

Внимателно ще прегледаме всичко, което изразиха служителите като недоволство и мнение по отношение на плана, заяви Йовчев пред депутатите във вътрешната парламентарна комисия.
Не считам, че това е методът, каза той и се закани: Аз ще взема мерки. Заповедите по йерархия не могат да бъдат поставени под съмнение, посочи вътрешният министър.

Припомняме, полицейското недоволство бе породено от заповед служители от едно полицейско управление да бъдат изпращани да патрулират на териториите на други РПУ-та.

От всяко ОДП служители ще бъдат командировани за охрана на държавната граница. Горе долу по 50 служители ще бъдат ротирани.
Условията на труд ще бъдат същите, както и досега. Към момента това са възможностите на МВР, категоричен е министър Йовчев.

Интегрираната система за видео наблюдение на границата ни функционира добре, но ще се осигурят допълнителни термо камери.

Към миналата седмица ДАНС е установила 12 лица, заплаха за националната сигурност, за които е издадена заповед за експулсиране. Около 1400 полицаи допълнително ще подсигурят границата по плана „Йовчев".

Той благодари на служителите на реда, които са изключително натоварени. Вътрешният министър посочи, че когато отпадне необходимостта от охрана около НС, загражденията ще паднат.

След комисията пред медиите министърът обясни, че няма да предприема мерки срещу протестиращите полицаи. Не мисля, че тук са виновни редовите полицаи, коментира Йовчев. Ще изслушам всички страни и ще взема решение, поясни той.

Вътрешният министър е доволен като цяло от работата на служителите на реда, които работели добре в напрегнатата ситуация.
Аз мисля, че полицаите доказаха, че мога да разчитам на тях, категоричен е Цветлин Йовчев.