Днес е налице една много неприятна ситуация. Това заяви председателят на СДС Мартин Димитров на пресконференция в Народното събрание, коментирайки отказаната от съда регистрация на новото ръководство на СДС.

Вместо в компанията на лидера на ДСБ Иван Костов - както първоначално бе обявен брифингът, с него бяха съпартийците му Надежда Михайлова, Йордан Бакалов и Иван Сотиров.

СГС е използван за политически цели, категоричен е Мартин Димитров. Това е натиск, който идва от БСП и ДПС, смята още той.

Освен това, съдебният отказ е предхождан от предложението за 8-процентната бариера за коалиции за участие в изборите.

Според Димитров двете управляващи партии БСП и ДПС се опитват да не допуснат демократично управление на страната.
Той изрази надежда „тази политизация да бъде прекратена".

Почти паралелно с Димитров брифинг даде и лидерът на ДСБ Иван Костов.

Управляващите са решили да откраднат тези избори така, както решиха да откраднат бюджетни пари от излишъка и еврофондовете. Правят го в пленарната зала с промените в избирателния закон и в съда с опита да бъде спряна регистрацията на СДС и по този начин да се саботира участието на дясната коалиция на тези избори".

Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов и предупреди: „Това няма да успее".  

Той каза, че има политически средства и ДСБ ще противодейства.

Екатерина Михайлова също отправи предупреждение - че чрез обединяване дясната опозиция може да постигне изненадващи за управляващите резултати.

Тя каза, че е прочела решението на съда и че в него има недопустими квалификации като това дали един устав е демократичен или не, още повече, че е регистриран.

Според Михайлова съдът трябва да се държи като съд и трябва да се произнесе в максимално къс срок буквално за дни. Такива случаи е имало, отбеляза Михайлова.

Иван Костов заяви, че ДСБ категорично застава зад споразумението със СДС. То е взето и одобрено от Националния съвет и тази позиция е легитимна, категоричен е Костов.

Той каза, че очаква всички от СДС, които имат отношение, да не тръгват по линията на саботиране на собствената си партия.
„Категорично стоим зад споразумението и няма да отстъпим от него", заяви Костов.

Изборът на Мартин Димитров е проведен по устава на партията, приет от предишното ръководство на сините. „Този устав веднъж е регистриран от СГС", коментира Димитров.

4 месеца по-късно същият този съд казва, че някоя от разпоредбите в устава нещо не ги разбирали, допълни той. Това са много обезпокоителни белези, смята още лидерът на сините.

"Ние искаме правдата да възтържествува", каза още той.

Не е важно как СДС ще се яви на следващи парламентарни избори. "Ясно, че ще бъде в коалиция", изтъкна Йордан Бакалов. По думите му основният въпрос е, че следващото правителство не трябва да е дясно, а трябва да е в същия формат - БСП и ДПС.

"И за това е напънът на моите колеги от управляващото мнозинство да има мажоритарен елемент", смята синият депутат. Според него БСП и ДПС са се разбрали кои да са 31-те мажоритарни депутати.

Сините са категорични, че ще информират ЕНП, както и европейските институции за това, което се случва.