Земеделският министър Мирослав Найденов подписа заповед за създаване на специална комисия, която да провери сделката за несебърските дюни.
Той обяви, че следващата седмица ще подготовки доклад до премиера и предположи, че по случая доклади ще направят и министъра на регионалното развитие и министъра на околната среда и водите, за да бъде премиерът запознат със случая от различни гледни точки.

Найденов изтъкна, че въпросният терен е бил изваден от горския фонд в периода 2007 /2008 година и подчерта, че проверката на комисията ще установи на какво основание и дали изобщо е имало основание за това.

Той посочи, че със заповед на кмета на град Несебър през 2007 г. е одобрен подробен устройствен план за въпросните 29 декара. През декември 2008 г. е издадена заповед, с която имотът е изключен от горски фонд.

През юни 2009 г. е заявено желание за закупуване на имота от лицето, в чиято полза е извършено изключването. Към заявлението е било приложено удостоверение за данъчна оценка от 11 320 лв.
Комисията към МЗХ категорично отхвърля и изисква актуална данъчна оценка. Предоставена е нова данъчна оценка на стойност 540 729 лв., след което е изготвена от независим експерт с лиценз за оценяване на недвижими имоти оценка за пазарната стойност на имота в размер на 581 212 лв.

След заплащане на всички данъци, такси и други дължими суми, стойността на сделката е в размер на 1 141 849 лв. Преписката е финализирана през ноември 2012 г., посочи министърът.

Евродепутат обвини ГЕРБ, че финансират партията с пари като несебърските
Още...

Земеделският министър подчерта по повод препродажбата на земята на много по-висока цена, че според него вероятно е продаден инвестиционен проект, част, от който е земята.
Земята е част от инвестиционния проект, а това струва скъпо. Обект на продажбата е не само земята", убеден е Найденов.

Припомняме, преди дни стана ясно, че върху защитените пясъчни дюни в Несебър е започнало строителство на жилищен комплекс. Според местни еколози става дума за терен от близо 29 декара, включени в държавния горски фонд, които са продадени на цена под данъчна оценка от ведомството на Мирослав Найденов, а след това препродадени на шест пъти по-висока цена.
В медиите се повиха и информации, че управителите на фирмата, на която са препродадени скандалните 29 декара земя, отскоро са станали съдружници на Тодор Бояджиев - кумец на вътрешния министър Цветан Цветанов. Бояджиев се прочу около продажбата на два нови апартамента на вътрешния министър, която доведе до шумен скандал и пълна проверка на доходите на Цветанов.

Министърът съобщи още, че няма никакво значение дали сделката е подписана от него или негов заместник, тъй като в документите никъде не се посочвало, че става въпрос за дюни. Освен това теренът бил изключен от горския фонд. Комисията ще провери как и защо е станало това, подчерта Найденов.

Според него зам.-министър Боянова не е имала основания да спре сделката. Той посочи още, че за да включи терена в устройствения план, кметът през 2007 година е имало становище от екоминистерството да не се прави екологична оценка на терена.

Представител на министерството на околната среда и водите съобщи, че на терена била извършена екологична оценка и че преценката била, че не било необходимо да се извърша такава оценка.
Тя потвърди, че теренът попада в границите на Натура 2000, но отбеляза, че този имот никога не е бил защитена територия по смисъла на закона за защитените територии, обаче попадал в защитена територия по смисъла на закона за биологичното разнообразие.
Този особен статут означава, че имотът не е изключителна държавна собственост и че там не е забранено строителство, поясни още Росица Димова.

Найденов съобщи още, че заявката за имота била от юни 2009 година от физическо лице и каза, че името му е Димитър Петров (тъст на шефа на футболния съюз Борислав Михайлов, б.р.).
Аз не го познавам, добави Найденов и каза, че е заварил 3500 такива подадени желания и че всички са били спирани, не стана ясно обаче защо въпросното не е спряно.

Процедурата е започнала 2008 година и е финализирана 2012 година, подчерта Найденов и изтъкна още, че неговият екип е спрял заменките на гори, че са въведени редица законодателни нормативни промени.

На срещата в министерството присъстваха и представители на екоорганизации. Тома Белев - който пръв подаде сигнала за строежа - съобщи, че са необходими още законодателни промени, тъй като законът за устройство на черноморското крайбрежие, който регламентира от 2008 година рестрикции по отношение на застрояването все още не се прилага.
Дюните са публична държавна собственост и не могат да се застрояват, подчерта Белев.

Той изтъкна, че ако законодателството се спазва до сегашния казус нямало да се стигне. „Ако агенцията по кадастър си беше свършила работата това нямаше да се случи", заяви той.

Белев поясни, че е трябвало да бъде направена специална кадастрална карта и че наредбата за това е от 2008 година, но карта все още няма.

Мирослав Найденов обеща, че ще бъдат приети предложенията за промени в закона за устройство на територията, за да не се стига до такива казуси.
Той е категоричен, че проверката ще установи има ли административни нарушения, както и че ако има, трябва да бъдат наложени наказания и преписката да бъде предадена по съответния ред.