Близо 185 000 души от цяла Европа се включиха в онлайн гласуването в конкурса за любими на хората дървета, съобщават от фондация „ЕкоОбщност". То се проведе от 1 до 28 февруари.

В състезанието тази година за пръв път участваха представители на 14 държави. Това изправи всеки от финалистите пред сериозна конкуренция. Надпреварата за първото място беше оспорвана до самия й край.

С убедителна преднина от почти 60 000 гласа в своя подкрепа приза спечели Дъбът на футболното игрище в Естония. Негов подгласник е Големият чинар в Тата, Унгария, а третото място заемат испанските Тополи на Ремолинар.

Победителят е 150-годишен дъб в гр. Ориссааре на о-в Сааремаа в Естония, който първоначално е растял в близост до малка спортна площадка. Когато я разширяват през 1951 г., дървото се озовава в центъра на стадиона. За жителите на града тази ситуация отдавна не е необичайна, а учениците са се научили да използват дъба, за да завършват своите подавания в мачовете, обясняват от фондация „ЕкоОбщност".

Небезизвестният „търсач на дървета" и дългогодишен поддръжник на конкурса, Роб Макбрайд, който обиколи всички 14 финалиста, докато течеше гласуването, като през февруари посети и българския участник, сподели, че „дървото-футболист" е „символ за всеки по света да види как нещата могат да бъдат по-добри".

Българското дърво тази година зае седмо място. Чинарът, растящ в центъра на видинското село Арчар, през годините се е превърнал в сърцето на местната общност, а жителите на селото полагат заедно непрестанна грижа за поддържане на доброто му състояние, изтъкват от фондацията. Той получи подкрепа от над 7000 гласа. От фондацията подчертават още, че в чинара всеки би могъл да припознае своето любимо дърво, свързващо мястото, в което живее или е отраснал с незабравими моменти от своя житейски път.