Конституционният съд обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс, според който общинските съветници и кметовете могат да се избират само от български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място.

С пълното решение на съда може да се запознаете тук.

Припомняме, искането за произнасяне на съда беше на 53 депутати от опозицията.

Президентът Георги Първанов също не прие промените в изборния кодекс и наложи вето, но то бе отхвърлено от мнозинството в парламента.

За противоконституционно е обявено и изискването кандидатите за евродепутати да са живели най-малко през последните две години в България или в друга държава-членка на Европейския съюз.

Сред противоконституционните текстове са и тези, които предвиждат намаляване на броя на общинските съветници, както и това, че общински съветник, напуснал или изключен от група, става независим общински съветник и не може да бъде приет за член на друга група.

Бързата работа - срам за майстора, това заяви депутатът от БСП Мая Манолова пред news.bg в коментар за решението на КС.

По думите й това, което опозицията се опитва да убеди управляващите в продължение на една година, съдът го е направил с това решение. Тя категорично заяви, че изборният кодекс е отстъпление от демократичните завоевания на партийните практики.

Според нея реално изборните правила ще се напишат в последния момент. И това са съществени текстове, касаещи кой има право да гласува и кой има право да бъде избиран - имам предвид както уседналостта, така и изборността на кметовете в малките населени места, заяви Манолова.

Юристите от ПГ на коалиция за България Любен Корнезов и Янаки Стоилов заявиха, че все още не са се запознали с мотивите за решението на КС и на този етап ще се въздържат от коментар.