Няма основания да се сбъдне искането на „Булгаргаз" за поскъпване на газа с близо 18%, категоричен е шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Припомняме, вчера от компанията обявиха 18% скок на газа като предварителна прогноза за предстоящото предложение за корекция на цената на суровината.

„Това, което знаем като предварителна информация до момента в никакъв случай не може да доведе до такова поскъпване и такова увеличение е немислимо", каза Семерджиев. Според него, ако има поскъпване на природния газ, то ще бъде до 5% и няма да се отрази на цените на парното.

Семерджиев изтъкна, че през последните две години „Булгаргаз" има положителен паричен поток. Никога разходите за закупуване на газа не са били по-високи от приходите, осигурени чрез цените, които ние сме определили, подчерта Семерджиев.

Той посочи, че „Булгаргаз" има натрупани стари проблеми, има проблеми с длъжници и заяви, че трябва да ги решава, но не чрез цените.
Семерджиев е убеден, че ако има минимално поскъпване до 5% разчита на възможностите на топлофикациите за гъвкавост и че няма да се вдигнат цените на парното в средата на сезона.