Втори ден столицата на Молдова Кишинев възникват сблъсъци между полицията и протестиращи срещу изборните резултати. Вчера акциите на протестиращата опозиция обаче не бяха толкова яростни.

Протестиращите искаха повторно преброяване на гласовете от проведените в неделя парламентарни избори. Те щурмуваха сградата на парламента.

Лидерите на молдовската опозиция и властите в страната се договориха за повторно преброяване на бюлетините от парламентарните избори.

Стъклата й бяха изпочупен, а разгневена тълпа изхвърли мебели. Направен бе опит сградата да бъде подпалена.

Сблъсъци между опозицията и полицията възникнаха и в района на резиденцията на президента.

По официални данни комунистите спечелиха изборите и получиха парламентарно мнозинство.

Председателят на Либерално демократичната партия Влад Филат твърди, че разполага с данни за злоупотреби и фалшификации. Най-честият случай е гласуването на граждани на Молдова, които се намират в чужбина и не живеят от години в страната.

От опозиционната партия, която получи едва 12% от гласовете, обявиха, че ще се обърнат към ЦИК с искане резултатите от изборите да бъдат преброени наново.

И другата опозиционна партия Либералната партия на Молдова също заяви, че разполага с данни за нарушения и че ще пусне жалба в ЦИК.

Оценката обаче на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е, че изборите са били „свободни и демократични" и са протекли при „значителна степен на плурализъм и свобода".

По-късно през деня бе съобщено за десетки ранени при сблъсъците с полицията. Между постъпилите в централната болница в Кишинев има и тежко ранени. Няма обаче загинали, съобщават медицински източници.

Лидерите на молдовската опозиция и властите в страната се договориха за повторно преброяване на бюлетините от парламентарните избори.

Председателят на молдовския парламент и лидерите на опозицията дадоха съвместна пресконференция, на която обявиха, че ще направят всичко възможно, за да се сложи край на насилието в Кишинев.