"Ножът е опрял до кокала". Това признание за ситуацията с бежанците направи силовият вицепремиер Меглена Кунева по време на дискусионен форум за интеграцията на мигрантите.

Над 250 милиона мигранти има в света, стана ясно по време на дебата. В тази връзка лидерът на ДБГ призна, че винаги я е тревожило това, че изследваме миграцията от време на време, имаме данни, но след тях не винаги следват мерки.

Кунева заговори и за план за интеграция на бежанците у нас: той трябва да включва мерки за обучение по български за деца и възрастни, възможност получилите закрила да се записват в бюрата по труда, задължение лицата да плащат здравни осигуровки като всеки български гражданин, признаване на дипломи и квалификация, излизане на жилищния пазар.

Ножът е опрял до кокала, няма къде да отстъпваме в тази тема, нещата са спешни. Стратегията за миграция бе предвидена в ЕС за представяне до средата на годината, но сега срокът е изтеглен по-рано именно заради чувството на спешност, коментира Кунева.

По думите й европейската стратегия ще има индикатори, отчитане, но има сериозно предизвикателство за нас - ще бъде предмет на реализация на страните членки. Никой няма да дойде и да ни я приложи тук, предупреди вицепремиерът. По думите й обаче от ЕС ще мерят как се е претворила стратегията не само в национално законодателство, но и в национална практика.

Тези измервания обикновено не са ласкави за България. Доскоро можехме да прокламираме финансовата си стабилност, но сега вече и това не е наша силна страна. Налице е натрупване, че не отчитаме стратегиите си и не взимаме мерки, не знаем как да стигнем до определената цел, отчете националния ни пропуск Кунева. За нея, ако направим поне една стратегия както трябва, може би ще започнем да изготвяме всичките си стратегии по-добре.

Интеграцията е двупосочен процес - желание на бежанците и приемане от страна на обществото. Нуждата на пари за процеса обаче е тежката част. Правим трети опит за стратегия за интеграция на мигрантите, очерта старанията на правителството вицепремиерът.

За да подкрепи нейните твърдения за важността на въпроса, шефът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков потвърди, че все още обществото не е достатъчно узряло по отношение посрещане на хора, избягали от войната. В момента у нас в центровете за имигранти са настанени 3 800 души, към 600 пък има на външни адреси. 700 от тези в центровете са вече със статут, изчисли Казаков.

Отношение по темата взе и Българският червен кръст в лицето на председателя си Христо Григоров. За него, ако не се изкоренят причините за миграцията, това ще продължи и целият свят ще има много проблеми с бежанците.

При нас е важно, че българинът не живее в комфорт, а има мизерен социален статус. Над 2 милиона българи напуснаха България. Сега идват много хора, на които се помага и много българи недоволстват, изтъкна Григоров пред Кунева.

Припомняме, че днес бе сменен и шефа на мигрантския център в Харманли.